Napad na dirkališče

Lamborghini Aventadorjev atmosferski V12 za potentni SVJ potiska do 566 kW moči

Medtem ko avtomobilistični svet dirja po električni poti, pri Lamborghiniju ostajajo zvesti motorju z notranjim zgorevanjem, ki jim je zadnjih 55 let tako dobro služil. Še kako se zavedajo, da bodo nekega dne vendarle podlegli pritiskom izdelave hibridnih in električnih pogonskih sklopov – a dokler električni motorji ne bodo sposobni zagotavljati čustvene vključenosti rjovečega V10 ali demonskega V12, bo na školjke športnih in superšportnih avtomobilov iz Sant’ Agatabuilta vedno pritrjen večvaljni bencinski motor.

Kar je dobra novica – nič namreč ne naježi dlak pisca Evo magazina tako, kot to zmore Lamborghinijev motor pri polnem plinu. Tokrat imamo v užitek na voljo še eno bolonjsko pošast – Aventador SVJ. Vseh 566 kW njegove moči.

Koncept

SVJ, predstavljen na dogodku Pebble Beach Councours d’Elegance med tednom avtomobilov v Montereyju, je zadnja posebna izvedba v Aventadorjevi ponudbi. Po prvotnem SV leta 2015 sedaj najvišje postavljeni model SVJ jemlje veliko tistega, kar so se pri Lamborghiniju naučili na področju aerodinamike pri Huracánu Performante.

Tudi več moči iz motorja V12. In medtem, ko so pospešek in zmogljivosti enake modeloma SV in S, pa SVJ zviša svojo igro na dirkališču. Še posebej na določeni stezi v Nemčiji, kjer je postavil čas 6 minut in 44,97 sekunde.

“Kraj, kjer resnično dvigne raven svoje igre, je dirkališče.”

Ob predstavitvi so ponudili posebno omejeno različico 63 primerkov SVJ 63, ki je poklon letnici Lamborghinijevega nastanka (1963). SV sicer pomeni Super Veloce, J pa je krajše za Jota – ime, ki so ga pri Lamborghiniju namenjali svojim najbolj namenskim avtomobilom za dirkališče in voznika, med katerimi je najbolj zaželena Miura Jota.

Pogon

S 6 in pol litri ter 12 valji, ki pridelajo 566 kW moči in 720 Nm navora – 14 kW in 30 Nm več od Aventadorja SV, doseženih v višjem območju vrtljajev – SVJ potiska atmosferski 60-stopinjski V12 do svojih meja.

Pod novim odstranljivim pokrovom iz ogljikovih vlaken sedijo novi vstopni ventili iz titana in preoblikovan, daljši vstopni trakt za glave valjev. Skupaj zmorejo večji količnik pretoka. Velika sprememba pa je lažji in krajši izpušni sistem. Izpuh, ki se zaključi nad odbijačem med zadnjimi lučmi (kot pri McLarenu 720S), zmanjšuje povratni pritisk, obljublja pa tudi izboljšavo že tako veličastne zvočne kulise motorja V12.

Tisti, ki so upali na novi menjalnik, bodo razočarani izvedeli, da gre za enako sedemstopenjsko samodejno enoto z eno sklopko. Ima pa štirikolesni pogon spremenjen način porazdelitve navora – sedaj gre tri odstotne točke več na zadnjo os (37 odstotkov naprej, 63 nazaj).

Aerodinamika

Aerodinamica Lamborghini Attiva (skrajšajmo – ALA) je filozofija aktivne aerodinamike, predstavljena s Huracánom Performante v lanskem letu, ki je podjetju omogočila lov na resno hitre čase krogov. Prav aerodinamika je tisto področje, kjer so pri SVJ dosegli največ izboljšav z osredotočanjem na občutno povečanje potisne sile k tlom v primerjavi s SV. Več kot očitno jim je s 40-odstotnim povečanjem na obeh oseh uspelo, medtem ko so stopnjo upora znižali za odstotek. Majhna razlika, a kakorkoli – napredek.

Tukaj je novi, širši sprednji odbijač z aerodinamičnimi rezili na vsaki strani ter spremembami pri zračnih odprtinah. Pa ‘plavajoči’razdelilnik (ta dolžino avtomobila poveča za 1,5 cm), ki je povezan s parom zračnikov, vdelanih v zgornji del odbijača. S temi elementi skupaj naj bi sprednji del avtomobila deloval neverjetno stabilno in neposredno.

SVJ je na zadku dobil tudi novo statično krilo iz karbonskih vlaken, večje zračnike ob straneh za izboljšanje hlajenja in plavuti za zmanjšanje zračnega upora. Boljša je tudi aerodinamika pod avtomobilom. Sodeluje z razdelilnikom spredaj in agresivnejšim difuzorjem zadaj, s katerima skupaj prispevajo 30 odstotkov potisne sile avtomobila k tlom.

Podvozje

Na obeh straneh SVJ-ove školjke iz ogljikovih vlaken sedita aluminijasta podokvirja, nanju pa je pripeto enako vzmetenje kot pri vseh ostalih Aventadorjih, a občutno drugače nastavljeno.

Vsaka komponenta podvozja je bila predelana z namenom ponuditi tako več mehanskega kot aerodinamičnega oprijema. Stabilizatorja sta 50 odstotkov trša od tistih pri modelu SV, za 15 odstotkov so privili tudi blažilnike, Lamborghinijevo vzmetenje z magnetoreološko tekočino pa so prenastavili z namenom izboljšanja obvladovanja karoserije in koles na stezi.

Izboljšave Aventadorjevega krmiljenja zadnjih koles so bile narejene za nadaljnji izkoristek prirasta pri aerodinamiki in izboljšanje stabilnosti pri višjih hitrostih. Dinamično krmiljenje pa so priredili novemu ravnotežju aerodinamike in večji stopnji oprijema, pa tudi za večjo natančnost. Podobno so storili s sistemoma ABS in ESC. Izbrana pnevmatika je Pirellijeva P Zero.

Evo sodba

Pri Evo magazinu smo od nekdaj gojili simpatije do Aventadorja, ne glede na različico. Da, zaradi ergonomije potočim kakšno solzo, ampak Aventador me vedno spravi v dobro voljo v trenutku, ko ključ pristane v mojih rokah. To, da se drama nadaljuje v notranjosti, samo doda k pričakovanju. In ko se zavrti zaganjač, pošast pa prebudi, skozi voznika zdrvi hudournik adrenalina, napetost narašča v pričakovanju tistega, kar prihaja. Podobne občutke zmore prebuditi samo manjše število drugih avtomobilov. Da, obstajajo hitrejši, bolj prefinjeni in bolj tehnično nadarjeni avtomobili, a Aventador ostaja ikona. Ta bolj osredotočen, agresivnejši ter barvitejši SVJ pa je videti pripravljen na še dodatno zvišanje našega utripa.

“Ta SVJ je videti, kot da lahko še dodatno zviša naš utrip.”