Cupra želi biti posebna znamka

Pod to oznako (beri: znamko) je Seat združil tako dirkaško vejo kot zmogljive različice cestnih vozil. In seveda vse, kar je še najti tu vmes

Osamosvajanje ni bilo povsem nepričakovano, saj so pri Seatu že nekaj časa namigovali, da bi se kaj takega lahko zgodilo. Pri krovni znamki in pri Seatu so pač ugotovili, da potenciala oznake Cupra znotraj Seata ne zmorejo povsem izkoristiti. Tako so po vzoru na nekatere druge konkurenčne znamke spomladi osamosvojili modelsko oznako Cupra, ki je že 20 let označevala najhitrejše in najbolj športne modele. Mimogrede – kar 17 modelov je že nosilo to oznako, ki je našla več kot 60.000 kupcev. Toda novo vodstvo z italijanskim marketinškim strokovnjakom Luco di Meom na čelu je ugotovilo, da je to vendarle premalo, da bi lahko izkoristili potencial imena.

Logotip namensko vzbuja občutke plemenske oznake – Cupra naj bi združevala ljudi podobnega življenjskega sloga in interesov.

Poslej bo za najbolj vznemirljive modele, ki bodo namenjeni tudi najzahtevnejšim strankam – pa s tem ne mislijo le na vozniške zanesenjake, torej zadolžena znamka Cupra s svojim značilnim plemenskim logotipom. Ti modeli bodo potem na voljo v posebnih kotičkih izbranih Seatovih trgovcev (pri nas predvidoma le dva). Seveda pri tem ne gre zgolj za predelave motorja, podvozja ter kar je še z vozno dinamiko povezanih predelav in nadgradenj, pač pa tudi za dodatno opremo, ročno izdelavo, izbrane in seveda kakovostnejše materiale … In ne le to – še čisto svojo linijo oblačil in dodatkov bodo ponudili (merchandising), organizirali posebne dogodke … Skratka, želijo ustvariti nek svoj klub, krog … Zato bo prvih 7.000 kupcev dobilo tudi posebno darilo (posebno škatlico iz ogljikovih vlaken z obeskom za ključe in zapestnico, oboje iz karbona).

Cupra Ibiza kot prototip – vprašanje, če bo Ibiza dosegla status serijskega modela.

Pri vprašanju, zakaj prav SUV, strateg Antonino Labate odvrne: “Prepričan sem, da je tak paket nekaj res originalnega na trgu, predvsem pa za takšno ceno, s katero bo precej ugodnejši od konkurence!”S takšno strategijo želijo seveda doseči tudi novo, zahtevnejšo in drugačno klientelo, kjer cena ni prvi vzgib prodaje. Gre torej za premik navzgor po lestvici kupcev, ki so bili ciljna publika za oznako Cupra, dokler je bila še pod znamko Seat.

Ateca je resda prvi model, nikakor pa ne zadnji. In Ateca je sicer čisto zares tesen sorodnik Seatovih modelov, toda v načrtu mlade španske znamke, ki je povsem samostojna in pod katero spada tudi športni oddelek Seat Motorsport, bodo tudi modeli, ki jih v Seatovih prodajnih salonih ne bo moč videti. Poleg Atece je sicer tu še Leon (drugo leto prihaja še številčno omejeni R v različici ST), potem pa naj bi ob koncu 2019 sledil še drugi model Cupra, ki bi lahko bil tudi izpeljanka Ibize, saj je bila študija na ogled že spomladi na predstavitvi znamke v španskem Terramarju (mimogrede – na tej platformi je nastal tudi Polo GTI, tako da je mehanska osnova na voljo v koncernu). Leta 2020 gre potem pričakovati novega Leona, ki bo končno dobil ime Cupra Leon (tudi v različici ST), proti koncu tega leta pa bi se jim lahko pridružil še prvi lastni model, ki mu pravijo CAV, torej Coupe Activity Vehicle ali kupejevski križanec (kot recimo BMW X4). Do konca leta 2020 bi tako nova znamka lahko štela že sedem modelov, Labate pa je brez dlake na jeziku govoril tudi o verjetnosti priključnega hibrida, ki bi ga lahko pri znamki Cupra priredili tako, da bi električni pogon omogočal predvsem več vozne dinamike in zabave. Ja, in tudi povsem električno gnani modeli bodo prišli na vrsto, vendar je težko natanko povedati, kdaj.

Avtomobilski šport je osnova

Vse se je začelo z dirkanjem, od tod tudi kratica imena (Cupra – CUP RAcing) in tudi zato bo Seat Sport odslej deloval pod novim imenom, razvijal svoje modele in s svojo dolgoletno ekspertizo pomagal pri snovanju, izdelavi in predvsem brušenju zmogljivosti cestnih modelov.

Leon Cupra TCR je eden najbolj uspešnih modelov v tej seriji.

Kljub temu pa – pri Cupri se niso odrekli strasti in čustvom, ki so povezani z dirkanjem – od koder vse izhaja. Zato kupcem še vedno ponujajo uspešen dirkalnik za svetovni pokal turnih vozil. Leon Cupra TCR je zasnovan na aktualnem Leonu z dvolitrskim štirivaljnikom TSI, ki zmore kar 257 kW (350 KM), motor poganja prednji par koles, menjalnik pa je lahko dodelan DSG ali pa sekvenčni (Sadev). Izjemno uspešen dirkalnik, ki ponuja dobro razmerje med ceno, vzdržljivostjo in visokimi dirkaškimi zahtevami.

“Pri Cupri se niso odrekli strasti in čustvom, ki so povezani z dirkanjem – od koder vse izhaja.”

Bolj zanimiv je uspešen pogled naprej – Cupra je namreč ponudila svoje znanje za razvoj osnove pri novi električno gnani dirkaški seriji E TCR, ki bo zaživela leta 2020. Cupra E-racer bazira še na mehanski osnovi Leona, za pogon pa ji služi električni motor z enostopenjskim menjalnikom, zadnjim pogonom in baterijo z zmogljivostjo 67 kWh. E-racer naj bi zmogel celo do 270 km/h, do 100 km/h pospešil v 3,2 sekunde, do 500 kW naj bi zmogel celih 10 s, stalna moč pa naj bi bila še vedno precej višja od tega, kar zdaj ponujajo. Jordi Gene je prevozil že kar nekaj kilometrov in v smehu je priznal, da je potreboval kar nekaj časa, da se je navadil na strahotno moč in navor teh dirkalnikov, obenem pa tudi na tehniko vožnje precej težjih bolidov in na obvladovanje regeneracije, t. i. jadranja ter s tem tudi povečevanje dosega.

E-racer je električno gnan dirkalnik, ki bo nudil mehansko osnovo za novo serijo v letu 2020.