Delta Force

Automobili Amos Delta Futurista

Legendarni ‘Integralki’ so privoščili celovito, sodobno – pa tudi precej drago prenovo

Se vam zdi, da je Lancia Delta Integrale – če odmislimo rjo in težave z zanesljivostjo, že tako ali tako popoln avtomobil? Verjetno niste edini. Niste pa upoštevali trenda z novimi interpretacijami klasičnih vozil, posodobitvijo v skladu s sodobnimi standardi kakovosti izdelave, materiali v notranjosti in še česa …

Zadnje je v igro vstopilo podjetje Automobili Amos. Njihova Delta Futurista želi izboljšati enega najboljših italijanskih vozniških avtomobilov s predelavo skoraj vsakega vidika, ob tem pa ohraniti osebnost in občutek originala.

Z besedami ustanovitelja Eugenia Amosa – Delta Futurista je ‘moja romantična vizija v svetu, ki je preveč sterilen, prehiter, ki teče kot veter, površen in nedotakljiv, ’ in avtomobil, ki je ‘čist, analogen, surov in bistven’. Pri Amosu so ‘odstranili maščobo’ in domnevno pustili samo najpomembnejše.

Ali pa je to, če želite, Integrale s pridihom Singerja. Cena 300.000 evrov je sicer nekajkrat višja od lepega primerka modela Evo 2, zato bodo morali kupci za upravičenost izdatka deliti Eugeniovo vizijo.

Karoserija in struktura

Da, res vidite trivratno Integralko, takšno s poudarjenimi boki in preostalimi vrati nespremenjenih dimenzij, kar vizualno težišče pomakne nazaj. Vse ostalo je spremenjeno še izraziteje: sprednji in zadnji odbijač (slednji z difuzorjem), pokrov motorja, prtljažna vrata, sprednja maska, sprednja krilca, pragovi in spojler so iz karbonskih vlaken. Drugi deli karoserije so jekleni. Elementi, kot so odprtine na pokrovu motorja, maska in stranski zračniki, pa so namesto plastični sedaj kovinski. Sprednje žaromete je mogoče kupiti na trgu, zadnji pa so narejeni po meri. Sama struktura ostaja jeklena, z deli iz karbonskih vlaken pa so v primerjavi z originalom privarčevali 90 kilogramov – navajajo približno 1250 kilogramov teže.

Pogon

Čeprav nekdaj med najhitrejšimi avtomobili po mokri stranski cesti (četudi vaše ime ni Miki Biasion ali pa Juhha Kankkunen), pa tehnični napredek zadnjih desetletij pomeni, da je običajna Integralka tudi v primerjavi z današnjim povprečnim športnim mestnim avtomobilom malce podhranjena. Dodatna moč je bila torej nujna, ampak okoli 245 kW (prej od 135 do 158 kW) je še vedno v okviru uporabnega. Spremembe vključujejo paket podjetja Autotecnica, športni ECU, posodobljeno ožičenje ter izboljšave hladilnika ter hladilnikov zraka in olja, prav tako hladilnik iz relija, skupine A. Nova sta tako izpušni kot sistem vstopa zraka. Posodobili pa so tudi štirikolesni pogon, diferenciale in kardansko gred.

“Dodatna moč je bila nujna, ampak okoli 245 kW (prej od 135 do 158 kW) je še vedno v okviru uporabnega.”

Notranjost

Navdih za kabino je predstavljala Delta S4 Integrale. Skoraj na vsakem centimetru površine je alkantara. Sprednji sedeži so Recarovi, retro stikala na trikrakem volanu za smernike in žaromete pa so všečna poteza po vzoru dirkalnikov iz relija. Sredinska konzola in armaturna plošča sta iz ogljikovih vlaken – slednja je dom po meri narejenih stikal, vključno s tistim izstopajoče rdeče barve in grafiko rakete. Namen slednjega nam še ni znan (vsaj ne do nastanka tega sestavka). Velik LCD-indikator prestavljanja spet namiguje na dediščino avtomobila, povezano z relijem, medtem ko so merilniki, čeprav novi, enaki originalnim in označeni z logotipom Automobili Amos. Odsotnost kakršnega koli ‘infotainment’ sistema je olajšanje, premore pa vstop brez ključa.

Podvozje

Na podvozju Futuriste je bilo bodisi posodobljeno bodisi zamenjano skoraj vse. Večina delov podvozja je iz aluminija, vključno z zgornjimi in spodnjimi rokami spredaj in zgornjimi vpetji, pa tudi točkami vpetja sprednjih in zadnjih stabilizatorjev, ki so sami po sebi sicer jekleni. Platišča so prav tako aluminijasta, pri 18 palcih pa so tudi v novih kolesnih odprtinah videti ogromna (platišča na Evo 2 so bila dva palca manjša). Pnevmatike – vsaj na tem predstavitvenem avtomobilu – so Pirrelijeve P Zero Trofeo R 225/40 ZR18. Zavorni diski, čeljusti in ploščice so novi. Prezreti ne gre niti novih računalniško vodenih blažilnikov, a podrobnosti in posebnosti še niso bile objavljene. Upajmo le, da bodo malenkost ublažili to čvrstost bokov nizkoprofilnih pnevmatik.

Tehnični podatki

Motor vrstni štirivaljnik, 1.995 ccm, prisilno polnjenje
Moč 245 kW (333 KM)
Navor ni podatka
Teža pribl. 1250 kg
Teža/moč pribl. 200 kW/tono
0–100 km/h ni podatka
Hitrost ni podatka
Osnovna cena pribl. 300.000 EUR
Prodaja ni podatka