Le Mans … in potem domov

Pri znamki Glickenhaus pripravljajo novega hiperšportnika, ki bi lahko odpeljal 24-urno dirko v Le Mansu in vas potem odpeljal domov

Avtomobil torej, ki lahko zmaga na legendarni dirki 24 ur Le Mansa, po dirki pa se lahko z njim zapeljete na večerjo v Pariz. Tako nekako Jim Glickenhaus razlaga svojo filozofijo, ki stoji za snovanjem modela, ki bo leta 2020 štartal v prvenstvu WEC. To je Scuderia Glickenhaus 007.

Avtomobil so zasnovali na novih pravilih organizacij ACO in FIA za prvenstvo v vztrajnostnih dirkah WEC, in sicer za kraljevski razred LMP1, ki jih morajo sicer še finalizirati. To je kategorija, za katero organizator trdi, da bo vključevala tako superšportnike kot hiperšportnike, luksuzne modele GT in celo konceptne avtomobile. Glavna razlika med novo kategorijo in starimi prototipi je posebnost njihove oblike, saj bo imel vsak avtomobil svojo specifično zasnovo, obliko, s katero bo povezan s serijskim modelom, namesto elegantnih aerodinamičnih potez pokrite formule, ki je nastala izključno v vetrovniku.

Glickenhaus 007 bi lahko poganjal Chevroletov motor V8, hkrati pa bo imel vgrajen sistem KERS na prednji osi. SCG bo izdelal tudi številčno omejeno serijo zgolj cestno legalnih modelov 007.

Pravila sicer pravijo, da bo moral vsak dirkalnik imeti tudi hibridni pogonski sklop, ki bo gnal prednji kolesi (KERS). Večji proizvajalci bodo lahko sami pripravili in konstruirali sistem, ki jim bo ustrezal, za manjše privatnike pa bo na voljo tudi enotni hibridni sklop. Pri Scuderii Glickenhaus še čakajo na zadnjo različico pravil, da se bodo lahko odločili, katera smer hibridnega pogona bo zanje pravšnja.

Bodo pa nova pravila zelo striktna predvsem pri znesku, ki ga bo lahko posamezna ekipa zapravila za dirkalnik in njegov razvoj. Proračun ekipe bo tako zamrznjen pri 20 milijonih evrov na sezono, s tem da so pri SCG že zaprli proračun za prvo leto s svojimi sponzorji.

[hide]Nova pravila sicer ne zahtevajo, da bi morali biti dirkalniki po potrebi tudi registrirani, vendar pa imajo pri Glickenhausu svojo filozofijo, ki so jo objavili tudi na Twitterju: “So športni avtomobili in so športni avtomobili, s katerimi lahko zmagate na 24-urni dirki in se potem odpeljete domov.”

Jim Glickenhaus o tem pravi: “Omogočiti avtomobilu registracijo za cestno rabo je seveda naša originalna ideja in je sorodna homologacijski zahtevi iz leta 1967. Verjamemo, da bi morali biti dirkalni hiperšportniki zasnovani na osnovi cestno legalnih modelov. Zato sanjamo o tem, da bi naredili skrajni cestno legalen dirkalnik!”

Seveda tudi pri Glickenhausu vedo, da bodo pri 007 bržkone morali spremeniti še kaj več, kot zgolj zamenjati platišča in pnevmatike, če se bo želel lastnik odpeljati na cesto po dirki. Toda ne prav dosti več, morda bo to le še gorivo in mapiranje motorja. Sicer pa pri SCG računajo še, da bodo poleg dirkalnika, ki bo lahko vozil tudi po cesti, naredili še 25 povsem cestno legalnih modelov 007. Po podatkih podjetja jih je kar nekaj že prodanih.

Glede na velikost oziroma majhnost podjetja Glickenhaus le-to ne bo imelo takšnega vpliva in moči kot tovarniški konkurenti, navkljub omejitvam pri proračunu, toda doslej so že dokazali, da se lahko tudi iz ozadja konkurenčno postavijo po robu velikim tovarniškim (ali poltovarniškim) ekipam. Tako je moral na primer SCG 003 dirkati z več omejitvami kot konkurenca v razredu GT3 (BOP), medtem ko je P 4/5 Competizione zmagal v svojem razredu na dirki 24 ur Nürburgringa. P4/5 hybrid pa je dokazal, da so pri Glickenhausu sposobni vgraditi konkurenčen električni pogon v svoje dirkalnike.

Izdelava dirkalnika, ki bo hkrati še cestno legalen, se zdi morda korak predaleč, toda pri podjetju SCG vidijo ta program kot možnost, skozi katero bodo lahko tako izpopolnili svoje cestne modele kot svoje dirkalnike. Ekipa tako stavi na izkušnje iz preteklih dirkaških projektov, iz katerih so razvili manjše serije cestnih modelov, ki so bili prav zaradi tega hitrejši, boljši, bolj zanesljivi.

Tak program postaja bolj in bolj logičen tudi zato, ker se pri podjetju SCG pripravljajo na razširitev proizvodnje, s čimer bodo lahko izdelali več avtomobilov. Tako so začeli z delom na novi tovarni v Connecticutu, ki bo omogočila izdelavo 15 vozil na teden, hkrati pa investirajo v proces homologacije vozil, vključno z zadovoljitvijo strogih zahtev varnosti pri trku.

SCG je ustanovil tudi podjetje Glickenhaus North American RAcing (GNRA), ki bo pomagalo s polno podporo za ekipe, ki dirkajo z njihovimi modeli v serijah GT3 in GT4 ter na relijih po brezpotjih (Baja), hkrati pa bodo skrbeli tudi za 007.

“Nova pravila sicer ne zahtevajo, da bi morali biti dirkalniki cestno legalni, vendar pa imajo pri Glickenhausu svojo filozofijo.”

[/hide]

Celoten prispevek v tiskani izdaji (št. 81)