Pešajoč salon nasprotij

Manjkajoče znamke so dale prostor tistim, ki so imele kaj pokazati. In teh je bilo veliko, tudi povsem novih

Dejstvo je – avtomobilski saloni, kot smo jih poznali pred leti, pač izumirajo. Še najdlje se je temu trendu uspel izogibati prav salon v Ženevi. Ne le zaradi tradicije in svoje terminsko ugodne lege, pač pa tudi zavoljo majhnosti, saj je prostora razstavljavcem vselej primanjkovalo. In tako se manjkajoča znamka ali dve nikoli nista poznali.

Letos je bilo drugače. Kar nekaj velikih se je odločilo, da ni nujno, da so na salonu vsako leto, da ni nujno, da so na salonu tako razkošno ali da pripeljejo toliko modelov. Tako so vsaj letos salonu obrnili hrbet Hyundai, Volvo, Ford, Jaguar, Mini, Opel, Infiniti … To so imena, brez katerih si salona še pred nekaj leti ne bi mogli niti zamisliti. Po drugi strani pa – njihov prostor so v mnogočem zapolnila nova imena, ki jih pred leti ni bilo niti ‘na zemljevidu’. Imena, kot so Piech, GFG, Arcfox, Mole, e-Go … so bolj ali manj nova, vsaj v širšem smislu te besede. Če bodo vsa preživela, sicer ne vem (ravno tako, kot nisem prepričan, da se bodo vsa privlekla do serijskih izdelkov), ampak zdaj so tu.

Salon ob jezeru bi mirno lahko označil kot salon nasprotij – na eni strani varčna in povsem ekološka vozilca, mestni modeli, prepričljivi hibridi, električna in mikromobilnost, na drugi izjemni hiper- in superšportniki, prava tekma moči in hitrosti, poplava kilovatov in konjskih moči ter skoraj strašljivih zmogljivosti. Vsaj 11 novosti je bilo v Ženevi, ki bi jih lahko poimenoval (vsaj) super- ali hiperšportniki. Pri Ferrariju je šele začetek … In ker se električna vojna moči ni še niti dobro začela, je zdaj zgornja meja postavljena pri – skoraj 2000 nekdanjih konjih! In ni videti, da bi se kaj hitro končala. Noro …

Zanimivo se mi zdi tudi dejstvo, da je poplava modelov SUV v vseh mogočih izvedbah vsaj malo zastala, saj je bilo novosti malo; tokrat po kar nekaj letih je bilo več limuzinskih kot tistih na dvignjenem podvozju. V tem smislu sta bila novi Peugeot 208 in Renault Clio zvezdi salona, tu je še nova Toyota Corolla, Škoda Scala, Mazda3,  … Brez električne mobilnosti in pogonov seveda ne gre, ampak to itak ni več novost. Morda je zanimiv premik opazen le v dejstvu, da (priključnih) hibridov še ne gre odpisati, saj je očitno, da ponujajo kar nekaj praktičnih prednosti pred povsem električno gnanimi modeli (novi Passat in Golf GTE, serija BMW-jevih modelov, Subaru e-boxer, Peugeot 508 Hy …), čeravno so dražji.

Za prihajajočo številko Evo magazina smo pripravili pregled avtomobilov, za katere v uredništvu menimo, da so si zaradi tega ali onega zaslužili posebno omembo na tem salonu. Kjer je bilo pravih, (veliko)serijskih novosti komajda za prste dveh rok, vse ostalo so bile konceptne ali študijske najave, privabljanje pozornosti ali pa zgolj razmišljanje oblikovalcev. Jasno – povečini pa je pogled v prihodnost tesno povezan z električnim pogonom. Kar pa tudi ni več novost. Tudi zato se tokrat nismo omejili le na serijske modele, saj je v prihodu kar nekaj sila vznemirljivih novosti.