Volkswagen Tiguan Allspace R-Line 2,0 TDI 4Motion

Ali ste vedeli, da je večina prodanih Tiguanov prav kot podaljšana različica imenovana Allspace? Lani je bil osvežen, še zmeraj pa velja za zelo prostoren družinski športni terenec z zmogljivim in varčnim dizlom ter štirikolesnim pogonom

Že po nekaj dnevih druženja s prenovljenim Tiguanom je dalo misliti, zakaj se sploh ozirati za dražjim Touaregom, če podaljšana različica Tiguana ponuja obilo prostora v kabini in voznega udobja?! No, Touareg je precej bliže premijski konkurenci, s petimi metri dolžine, tudi četrtino metra daljši. Njegova zunanjost je nedvomno bolj vpadljiva, morda celo bahava. Tudi v notranjosti ponuja žlahtnejše materiale in občutek neke dodane vrednosti.

Tiguan Allspace je tozadevno bistveno nagnjen k sami filozofiji imena Volkswagen (»Ljudsko vozilo«). In če potrebujete prostoren avtomobil, morda celo s sedmimi sedeži, zagotovo ne bo razočaral, četudi ni tako postavljaški kot dražji in večji sorodnik. Navsezadnje je tudi 28 centimetrov krajši. Je pa za dvajset centimetrov daljši od »navadnega« Tiguana, kar je povsem dovolj, da si kupec lahko omisli tudi dva sedeža v tretji vrsti, ki se zložita v ravno dno prtljažnika. Testni Tiguan Allspace je namesto dveh dodatnih sedežev raje navduševal s kar 760-litrskim prtljažnikom. Torej, dovolj prostora, da ne bo potrebno ob družinski odpravi na dopust kakšen kos prtljage pustiti doma.  

A tako prostoren prtljažnik je Tiguan Allspace premogel že pred prenovo. Ob prenovi pa je dobil LED žaromete s prilagodljivim svetilnim snopom, v notranjosti pa ni mogoče spregledati novega volanskega obroča. Seveda so inženirji dodali tudi zadnjo generacijo vmesnika pri info-zabavnem zaslonu, ki je ne le nekaj večji, tudi odzivnejši in intuitivnejši, prav tako pa povezan s spletom, kar je še posebej pomembno pri delovanju navigacijske naprave s prometnim podatki v realnem času. Informacije pred voznikom se prikazujejo na digitalnem zaslonu, ki omogoča več grafičnih nastavitev. Prav tako pomembno je tudi dejstvo, da je Tiguan dobil najnovejšo različico radarskega tempomata, ki zmore samodejno prilagajati razdaljo pred vozečim avtomobilom, zavirati in speljevati.

Kljub vsej hibridizaciji in elektrifikaciji v ponudbi ostajajo turbodizelski agregati. In zmogljivejši izmed dveh po moči različnih dvolitrskih štirivaljnikom, zna zelo navdušiti. Poudaril bi, da zmore zajeten kos pločevine suvereno premikati, tudi ko se vozniku zahoče zapeljati nekoliko hitreje. Obilo navora pač poudari njegovo živahno naravo, ob tem pa zelo dobro sodeluje s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Navora je namreč v izobilju že od približno 1.600 vrtljajev naprej, moč pa se prenaša na vsa štiri kolesa le po potrebi. Tudi zato je poraba relativno nizka, saj je v testnem povprečju znašala okoli sedem litrov na sto prevoženih kilometrov. Glede na podlago, je s krožnim stikalom mogoče izbrati vozni program, ki s pomočjo elektronike omogoča boljši oprijem štirikolesnega pogona. In s tem dovolj zmogljivim turbodizlom ne bo prav nič strahu pripeti počitniško prikolico ali plovilo in se odpeljati na zaslužen dopust.

Ob prostornosti in dovolj zmogljivem motorju, me je Tiguan Allspace prepričal tudi z udobjem podvozja. Četudi obut v pnevmatike premera 20 palcev, podvozje zmore udobno blažiti manjše grbine in neravnine. Živa vsebina v kabini ne bo prav nič trpela, vsaj dokler se podvozje ne sooči z izrazitejšimi luknjami asfaltne podlage. Morda bi bilo smiselno ostati kar pri serijskih, za palec manjših platiščih, tudi zaradi manjše nevzmetene mase. V notranjosti se dobro poda tudi zvočni sistem Harman Kardon (za doplačilo 835 evrov) kot tudi drugi dodatki, četudi še zdaleč niso nujno potrebni.

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v) v cm471/184/167
Motorvrstni štirivaljnik, 1.968 ccm, turbodizel
CO2177 g/km
Moč147 kW (200 KM) pri n.p. vrt.min
Navor400 Nm 1.740-3.500 vrt./min
Zmogljivosti7,8 s (0-100 km/h), 216 km/h
Poraba na testu7,1 l na 100 km/h
Teža1.790 kg
Cena47.736 EUR