Ford Puma 1.0 EcoBoost 125 MHEV

Tokrat smo naredili nekoliko drugačen test, predvsem zaradi pomankanja novih vozil na trgu. Preskusili smo namreč rabljeno vozilo Ford Puma, da bi se prepričali v kakšnem stanju je ta avtomobil po skoraj dveh letih in pol in 30.000 prevoženih kilometrov

Sodeč po poslovnih rezultatih ne bi mogli trditi, da je avtomobilska industrija zaradi pomanjkanja polprevodnikov v finančni krizi. Optimizacije prodajnih in proizvodnih aktivnosti proizvajalcev pomeni prilagoditev situaciji na globalnem trgu. A dejstvo je, da so v tej situaciji krajšo potegnili kupci avtomobilov, ki morajo na nov avtomobil po večini čakati pol leta in več. Sicer nekateri avtomobilski proizvajalci predvidevajo, da se bodo dobave vozil že v tem letu nekoliko stabilizirale, a pravega zagotovila kupci avtomobilov še nimajo.

Zaradi dolgih dobavnih rokov se kupci novih vozil že ozirajo tudi za malo rabljenimi avtomobili, ki bi ga lahko prevzeli takoj. Resda je tudi teh na trgu manj, cene pa so zaradi povečanega povpraševanja razumljivo poskočile. Navsezadnje so zaradi energetske krize, večjega povpraševanja od ponudbe in drugih razlogov, poskočile tudi cene novih vozil. Trg malo rabljenih vozil pa je nedvomno postal zanimiv kot že dolgo ne.

To je tudi razlog, da smo se v našem uredništvu dogovorili za test rabljenega vozila v prodaji blagovne franšize »Preverjeno. Vozila z jamstvom«. Ta ponuja rabljena vozila vseh znamk, največ med njimi pa je prav vozil znamke Ford. V ponudbi niso le zbrana vozila, ki so bila kot nova in so služila namenom trgovcev kot testna vozila, pač pa tudi uvoženi in drugi avtomobili. A prav vsa izpolnjujejo kriterije, ki so si jih zadali pod blagovno znamko »Preverjeno. Vozila z jamstvom«.

S Fordovo Pumo smo se v našem uredništvu že srečali, nazadnje pred slabim letom dni. A takrat z novim avtomobilom, z manj kot 10.000 prevoženimi kilometri in samodejnim menjalnikom. Tokrat je k nam zapeljala dve leti pol stara Puma, z enaki pogonskim agregatom in ročnim menjalnikom. Naš končni cilj tokrat ni bil le preizkus uporabne vrednosti, zmogljivosti, porabe goriva in podobno, kar lahko zasledite v ostalih testih našega medija, pač pa se osredotočiti predvsem na morebitne pomanjkljivosti, ki prihajajo s staranjem avtomobila.

Najprej naj vseeno naj osvežim spomin, da je bila Fordova Puma ne glede na izbran motor pri večini specializiranih novinarjih dobro sprejeta, še posebej različica z ročnim menjalnikom v kombinaciji z litrskim prisilno polnjenim trivaljnikom manjše moči (94 kW/125 KM). V primerjavi z različico z robotiziranim samodejnim menjalnikom, je nova Puma z ročnim menjalnikom za dva tisočaka cenejša. Tudi večina ponujenih avtomobilov modela Puma v ponudbi »Preverjeno. Vozila z jamstvom« je na voljo z ročnim menjalnikom. Seveda z razlogom, saj se očitno večina kupcev tega modela in vozil tega razreda ozira za ročnim menjalnikom. Po dveh letih in pol ter 30.0000 prevoženimi kilometri v tej testni Pumi ročni menjalnik deluje brezhibno, natančno, z ne predolgimi hodi prestavne ročice. Prav tako litrski trivaljnik. Sicer sta tako za motor kot tudi menjalnik opravila premalo kilometrov, da bi se pokazali kakšni znaki obrabe, čudni zvoki ali kaj podobnega. Morda bi lahko pričakoval kakšno obrabo zavornih čeljusti, ob številnih dinamično prevoženih kilometrih tudi diskov. A prodajalci v franšizi »Preverjeno. Vozila z jamstvom« preverijo vozilo v več kot sto ključnih točkah in morebitne napake odpravijo še preden vozilo uvrstijo v prodajo. Po številu prevoženih predvidevam, da je bila ta Puma pred prodajo v rokah voznika/ov, ki je avtomobil vozil precej umirjeno in relativno malo. Ob pregledu karoserije ni bilo videti nobenih prask ali pikic, ki nastanejo zaradi manjšega kamenja ali nerodnosti. Tudi na vratih nisem opazil vdrtin, ki so vzrok manjših udarcev vrat ob odpiranju ob boku parkiranega vozila.

Odkrito povedano, vsaj v notranjosti te Pume sem pričakoval kakšno posledico staranja oziroma nevšečnosti, ki se lahko pripeti pri vsakdanji uporabi. A sem bil presenečen, da nisem opazil nobene poškodbe ali praske na trdih delih plastičnih materialov, ki smo morda bolj občutljivi. Ob prevzemu vozila je bila notranjost Pume takšna kot bi sedel v novi avtomobil. Tudi na usnjenem volanu ni bilo opaziti znakov obrabe. Šele po temeljitem pregledu sedežnih prevlek sem opazil, da je tista na voznikovem sedežu nekoliko manj napeta kot tista na sovozniški strani. Prav zaradi brezhibnosti sem morda zato postal še bolj.

Puma lahko nasploh ponudi tudi obilo veselja med vožnjo. Kljub temu, da si z nekaj višje postavljeno karoserijo od tal želi biti nekakšne križanec (in tudi je), pa to izjemno dobro skrije z odlično lego in vodljivostjo na cesti. Nagibanja karoserije je malo, prav tako podkrmarjenja, voljno vstopa v ovinek in ob tem razveseljuje še z pravšnjo mero obteženosti in neposrednosti volanskega obroča. Če se vam zdi prtljažnik premajhen, dvignite njegovo dno in presenečeni boste nad prostornostjo luknje pod njo. Naj le spomnim, da so snovalci ob tem razmišljali še korak naprej, saj je omenjeno luknjo mogoče uporabiti tudi za hlajenje pijače. Vanjo vržete led in pijačo, pa na pot. Ko se let stali, vodo preprosto spustite skozi temu namenjen čep.

Verjetno boste nekateri dejali, da je 30.000 tisoč prevoženih kilometrov resnično premalo, da bi to Pumo uvrščali med rabljena vozila. A po dobrih dveh letih bi lahko videl tudi kakšne zametke obrabe, ki pa jih pri tem avtomobilu nisem opazil. In te vrste rabljen avtomobil lahko zadovolji tiste kupce, ki bi sicer segli po novem avtomobilu, a ne želijo čakati pol leta ali celo leto dni na novi avtomobil.

TEHNIČNI PODATKI

Motorvrstni trivaljnik, 999 ccm, turbina
CO299 g/km
Moč92 kW (125 KM) pri 6.000 vrt./min
Navor200 Nm pri 1.400 vrt./min
Zmogljivosti10,2 s (0-100 km/h), 190 km/h
Teža1.205 kg (95 kW na tono)
Cena rabljenega vozilaCena: 22.900 EUR