BMW M240i xDrive

Pregovor pravi, da je strup v majhni stekleničkah… Četudi M240i ni prav majhen avtomobil, z zmogljivostmi sodi med tiste najbolj strupene modele bavarskega proizvajalca

In v tem primeru to še kako drži. Še posebej zaradi te vijolične barve je nedvomno magnet za poglede vseh starostnih skupin in obeh spolov. Ok, še posebej v Mariboru, kjer ima vijolična barva že tako ali tako poseben pomen. Na trenutke me je bilo celo nekoliko strah, da se morda ne bi našel kakšen nadobuden Picasso z rumenim barvnim sprejem in … A šalo na stran. Njegova prezenca na cesti ali na parkirišču je še kako opazna. Že tako na pogled je več kot očitno, da ta majhen kupe – ki s 443 centimetri sploh ni tako majhen – misli povsem resno. Ne nazadnje že izboklina na pokrovu motorja, ali kot temu pravijo pri BMW-ju ‘Powerdome’, daje vedeti, da se pod pokrovom motorja skriva zmogljiv pogonski agregat. To je prisilno polnjen vrstni šestvaljnik s 275 kilovati (374 KM) moči in 500 njutonmetri navora, ki v kombinaciji z osemstopenjskim samodejnim ZF menjalnikom moč prenaša na vsa kolesa in si tehniko pogonskega sklopa deli z večjim bratom M440i.

A lepo po vrsti. Za dobro oprijemljivim volanskim obročem je položaj voznika nizek, kar se za takšen avto tudi spodobi. Ergonomija je pričakovano dobra in predvsem vozniško usmerjena. Vsa stikala so nekako na svojem mestu. Sedeži so odlični in nudijo precej opore in v ledvenem delu, tako da med vožnjo skozi ovinke dobro držijo telo pri prelaganju težišča avtomobila. Ob pritisku na stikalo za zagon motorja v trenutku navduši zvok motorja. Lahko bi celo trdil, da je pravi balzam za avtomobilsko dušo, saj so takšni trenutki, ko zaprede dobri stari ‘šestak’, postali parava redkost. Za spoznavne minute bo vozni program Comfort kar pravšnji. A mi kmalu mi postane jasno, da ne glede na hitrost ali število vrtljajev motorja, odločen pritisk stopalke za plin obelodani, da mu navora nikakor ne primanjkuje. Odzivnost motorja mi nariše nasmeh na obrazu. Tudi v načinu vožnje Eco Pro, saj je vseh 500 Nm na voljo že od 1.900 vrtljajev naprej. A najboljše šele prihaja, ko izberem vozni program Sport. Motor postane bolj živahen, pedal plina še odzivnejši, menjalnik prestavlja hitreje. A se s tem ne zadovoljim, zato kaj kmalu preklopim na vozni program Sport Plus in nekoliko razgibam desni gleženj. Takrat se motor izkaže v vsej svoji veličini in pokaže, kaj dejansko pomeni 275 kW moči pod pokrovom motorja. Prekoračitve hitrosti lahko hitro postanejo težava, saj ta BMW po podatkih tovarne do stotice potrebuje le 4,3 sekunde (je celo hitrejši od M2 Competion prejšnje generacije). Pa vendar se manifestacija moči dogaja dovolj humano in seved ob izraziti zvočni kulisi z vsemi pripadajočim pokanjem pri prestavljanju v nižjo prestavo.

Za pravi užitek se je potrebno zapeljati na zavito regionalko, pa četudi ne s prav vzorno urejeno asfaltno podlago. In tudi na slabše urejeni asfaltni podlagi je vožnja presenetljivo udobna. Podvozje v sodelovanju z blažilniki homogeno požira grbine in manjše neravnine asfaltne podlage. V voznem programu Comfort je ta športnik tako tudi vsakodnevno uporaben. Zmerno podajanje moči vliva obilo zaupanja, prav tako lega na cestišču. V programu Sport obilo moči pride še toliko bolj do izraza, za drsenje skozi zaprte zavoje pa vseeno potrebuje več vzpodbude desne noge ob dodajanju plina.  Za takšno početje je moči dovolj, četudi štirikolesni pogon xDrive razporeja navor med prednjo in zadnjo osjo. Z trenutek pa tudi vozniku vzame sapo brezkompromisno pospeševanje iz zavoja, ko je v pomoč tudi elektronski nadzor športnega M diferenciala zadnje osi. Ob tem ne smem pozabiti na natančno vodljivost in BMW-jevsko obtežen volanski mehanizem, ki omogočata hitre in natančne reakcije, kljub predvidljivosti podvozja. BMW M240 namreč deluje zelo intuitivno ter precej lahkotno, kot se za pravega atleta spodobi.

Skratka, BMW M240i xDrive je avtomobil, ki ima dve osebnosti – tisto nekoliko umirjeno, prijetno tudi za daljšo vožnjo ter tisto surovo, ne brutalno, ki ti kar pošteno požene kri po žilah. In poraba? Pri takšnem avtomobilu ta podatek ni primarnega pomena, pa vendar – na testu je v povprečju znašala 10,5 litra.

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v) v cm443/183/140
Motorvrstni šestvaljnik, 2.998 ccm, turbo
CO2185 g/km
Moč275 kW (374 KM) med 5.500 – 6.500 vrt./min
Navor500 Nm med 1.900 – 5.000 vrt./min
Zmogljivosti4,3 s (0 – 100 km/h), 250 km/h omejena
Poraba na testu10,5 l na 100 km
Teža1.615 kg
Cena59.142 EUR