Peugeot 308 1,6 THP Hybrid 225 GT EAT8

Peugeot je z novim 308 naredil precejšen preskok, tako tehnološko kot tudi oblikovno. Ob tem pa ponuja kar nekaj vozne dinamike

Ni naključje, da mimoidoči novo Peugeotovo 308-ico kar požirajo s pogledi. To je namreč posledica Peugeotove dve desetletji stare filozofije, ki v ospredje postavlja oblikovalski jezik. In nova, tretja generacija 308, po tej plati kar poka od samozavest. Z drzno obliko precej izstopa od povprečja, tudi znotraj znamke Peugeot. Novinec se lahko v primerjavi s predhodnikom pohvali z dobrih pet centimetrov daljšo medosno razdaljo, v dolžno pa sedaj meri 437 centimetrov. Morda sem v notranjosti pričakoval tudi nekaj več prostora predvsem na zadnji klopi, a vseeno ga je dovolj za potrebe družine. Pri hibridu je zaradi baterije postavljene zadaj za 51 litrov manjši prtljažnik – v tem primeru zmore pogoltniti za dobrih 361 litrov.

Sicer se oblikovalska drznost nadaljuje tudi v notranjosti vozila. Dobršni mero oblikovnega futurizma dopolnjujejo izbrani materiali prijetni na otip ter dodatki kot so okrasne letve in druge podrobnosti. Voznikovo delovno okolje si vsekakor zasluži pohvalo za odlično ergonomijo, kljub nekoliko nižjemu položaju za volanom. V ospredje je postavljen i-cockpit z že običajno majhnim volanskim obročem, ki zna nekaterim voznikom (tudi sam sodim v to kategorijo) povzročati nekaj težav s prekrivanjem pogleda zgornjega roba volana na instrumentno ploščo. Digitalni merilniki prikazujejo podatke v 3D tehnologiji s pomočjo dvojnega stekla. Čeprav futuristična, je sredinska konzola zadetek v polno, saj zraven izjemnega arhitekturnega sloga ponuja dovolj odlagalnih površin, pa tudi indukcijsko polnjenje telefona. Prestavno ročico je zamenjalo lično oblikovano stikalo. Prav tako si pohvale zasluži tudi osrednji zaslon z dovolj odzivnim delovanjem in možnostjo določenih bližnjic, ki si jih uporabnik lahko konfigurira po želji.

Testno 308-ico poganja bencinski prisilno polnjen 1,6-litrski štirivaljnik (132 kW/180 KM) s pomočjo elektromotorja (81 kW), ki električno energijo črpa iz 12,4-kilovatnega zalogovnika. Sistemska moč znaša 165 kW (225 KM), kar je tudi za oznako GT že zelo spodobna številka. Moč se prenaša preko odzivnega osemstopenjskega samodejnega menjalnika na prednji kolesni par. Kljub zelo spoštljivim nazivnim podatkom nikakor ne velja pozabiti, da je v tem primeru teža tista, ki nekoliko omejuje bolj poduhovljeno športno vožnjo, saj ta 308-ica tehta kar 1,7 tone. To je skoraj 300 kilogramov več kot različica samo s termičnim motorjem. Vseeno pogonski sklop prepriča tudi med dinamično vožnjo po zaviti cesti, saj pospešuje odločno, ob tem pa je v pomoč še hitro delovanje osemstopenjskega samodejnega menjalnika.

Smisel priključnih hibridov je vsakodnevna mestna vožnja zgolj na električno energijo, med tem ko na daljših vožnjah ne zahtevajo nujnega načrtovanja polnjenja baterije kot to poznamo pri električnih avtomobilih. Ta avtomobil ima vgrajen 7,4-kilovatni polnilnik (za doplačilo), kar predstavlja dobri dve uri polnjenja na polnilnici. S polno baterijo električna avtonomija znaša dobrih 50 kilometrov, kar najbrž zadostuje za povprečne potrebe vsakdanje vožnje. Najvišja hitrost v električnem načinu vožnje znaša 135 km na uro. S polno baterija poraba na sto prevoženih kilometrov znaša 3,9 litra, s prazno pa zleze tudi na osem litrov.

Glede na težo avtomobila me je zelo presenetilo uglajeno delovanje podvozja, ki je nastavljeno nekoliko nemško trdo, a odlično požira neravnine in grbine naših cest. Dobra je tudi lega na cestišču,  v zavojih je nagibanja karoserije relativno malo. Volanski mehanizem je natančen in ravno prav obtežen ter ponuja dovolj informacij o dogajanju izpod koles. Jasno je tudi, da se teža občuti pri hitrejših vstopih v zavoj, a še zmeraj podkrmarjenje ni pretirano. Morda je le cena tista, ki nekoliko blaži navdušenje nad okolju prijazno pogonsko tehniko, saj ta znaša dobrih 45 tisočakov. Sicer je za sedem tisočakov manj na voljo šibkejša različica hibrida in je vsekakor vredna razmisleka. Prav tako je 308-ica eden redkih modelov v svojem razredu, ki ponuja ob hibridni tehnologiji tudi pogon z zgolj bencinskim ali dizelskim motorjem.

TEHNIČNI PODATKI

Mere d/š/v v cm
Motorštirivaljnik, 1.590 ccm, elektromotor
CO230 g/km
Moč (sistemska)165 kW (225 KM)
Navor360 Nm
Zmogljivosti8,9 s (0-100 km/h), 235 km/h
Poraba na testu3,9 l/100 km (s polno baterijo)
Teža1.707 kg
Cena45.650 EUR