BMW i4 eDrive40 Gran Coupe M Sport

Električno gnan Gran Coupe je cenovno zelo blizu dizelski različici. Ali lahko prepriča tudi z zmogljivostmi in uporabnostjo kot dizelska različica?

Hočeš, nočeš – električni avtomobili so postali realnost. Kot bi se to zgodilo čez noč. Zdi se, da je bilo prehodno obdobje izjemno kratko, ne le za proizvajalce, tudi za kupce. Baterije so naenkrat postale dovolj velike, da ni potrebno trepetati po vsakih sto prevoženih kilometrih. Uporabnost električnih se je naenkrat povečala, postali so vsakdanje uporabni, oblikovno privlačno, prostorsko udobni. Eden takšnih je tudi bavarski i4 Gran Coupe, ki se od brata s termično gnanim motorjem oblikovno skoraj ne loči. Še najbolj se razlikujeta po prednji maski in nekaj modrih odtenkih električne različice.

Četudi po zunanjosti sodeč izgleda izzivalno, različica z oznako 40 ni najbolj strupena električna različica tega modela – Gran Coupe i4 M50 je za petino dražji in tudi občutno zmogljivejši. A zato odpira vprašanja glede smiselnosti vsakdanje uporabe. In tukaj vskoči i4 eDrive40, ki je le za dobre tri stotake evrov dražji od Gran Coupeja z dvolitrskim dizelskim motorjem. Majhna razlika, če vemo, da električna različica zmore kar 250 kW v primerjavi s 140 kW (190 KM), ki jih ponuja turbodizel.

Gran Coupeja i4 eDrive40 je opremljen z baterijo zmogljivosti 81 kWh, kar po podatkih tovarne pomeni, da bi naj zmogel do 589 kilometrov dosega z enim polnjenjem. V našem uredništvu nismo dosegli te razdalje z enim polnjenjem, saj nas postavljanje tovrstnih rekordov tudi ne zanima. S tem električnim avtomobilom smo si želeli živeti življenje na cesti kot z vsakim drugim avtomobilom s termičnim motorjem. To pomeni hitrost vožnje na avtocesti z dovoljenih 130 kilometrov na uro, občasno prehitevanje počasnejšega spredaj vozečega avtomobila na regionalki, … Skratka držanje tempa prometa, ki mu vozniki električnih vozil danes po večini ne sledijo. In v takih okoliščinah je povprečna poraba s tem Bavarcem znašala okoli 19 kilovatnih ur, nekaj več na avtocesti, nekaj manj med vožnjo po urbanih središčih. To je rezultat, ki omogoča z enim polnjenjem prevoziti dobrih 400 kilometrov, kar je povsem sprejemljiv podatek. Naj omenim, da je baterijo do 80 odstotkov zmogljivosti mogoče napolniti v manj kot pol ure na 200-kilovatni polnilnici, sicer pa je avtomobil za AC polnjenje opremljen z 11-kilovatnim polnilnikom.

Notranjost tega Gran Coupeja je povsem v stilu tega, kar smo pri BMW-ju vajeni iz serije 3 ali 4. To je predanost vozniku, zato sta mi prav ti dve seriji pri BMW-ju najbolj všeč. Občutek za volanom izjemno dobro skriva zunanje mere, navsezadnje ta BMW meri v dolžino skoraj 4,8 metra. Voznikov položaj je z nastavitvami sedeža in volana lahko idealen ne glede na telesno višino. Tudi sicer je počutje na sedežih spredaj z dovolj bočne opore v ledvenem in stegenskem delu zelo dobro. Po vzoru iX sta tudi v tem modelu postavljena dva velika zaslona pod enotnim steklom. Osrednji zaslon meri 14,9 palca (37,8 cm) in v ozadju skriva novi informacijski sistem iDrive 8, ki je z odzivnostjo že prepričal v večjem iX. Omogoča številne funkcije, možnosti personalizacije, je precej intuitiven in se ga bodo uporabniki hitro in zlahka navadili. Potnike zadaj sicer čaka zadnja klop z nekaj manj prostora odmerjenega za noge odraslih potnikov, med tem ko je prtljažni prostor s 470 litri povsem enak kot pri različici s termičnim motorjem.

Sicer Bavarci električni noti in z njo povezani okoljski sprejemljivosti niso pozabili na vozno dinamiko, značilno za večino modelov z vetrnico v zaščitnem znaku. Vendar so me tudi pri tem avtomobilu spremljali pomisleki zaradi dodatnih kilogramov, ki jih povzroča teža baterije v primerjavi z bencinsko ali dizelsko različico. Seveda je baterija postavljena povsem na dnu vozila in skrbi za nizko težišče avtomobila, kar je seveda dobrodošlo. Nekateri bi ob branju podatkov pomislili, da je obilo navora in moči na zadnjem kolesnem paru primernejše za vešče in dinamičnejše voznike. Pa vendar temu ni povsem tako. Podajanje moči je izjemno kultivirano, četudi tisti prijeten sunek ob odločnem pospeševanju ostaja. A elektronika nenehno brzda morebitno vrtenje koles v prazno, pa tudi dobri dve toni teže vozila preprečuje, da bi zadek kar tako preprosto zdrsnil ob vsakem speljevanju in pospeševanju. Šele v programu Sport elektronika dovoljuje kakšen kratek zdrs zadka pri pospeševanju iz ostrega ovinka. Dodatne kilograme je spoznati tudi med dinamično vožnjo skozi ovinke, ko tako po vstopu v zavoj prične avtomobil rahlo podkrmariti in še z dodajanjem plina je mogoče malenkostno narediti popravek smeri z rahlim zdrsom zadka. Četudi velja pohvaliti lego na cestišču, mu manjka nekaj tiste pristne lahkotnosti, značilne za serijo tri ali štiri. A spet ne tako očitno, da bi tudi zahtevnejšega voznika to moralo odvrniti od nakupa. Električni i4 Gran Coupe namreč zna zadovoljiti na vsakem koraku. Pospešek z mesta do stotice v 5,7 sekunde je dovolj prepričljiv, prav tako izjemno dolgo vztraja v zastavljeni smeri v srednje dolgih zavojih, ko se masa vozila opre na boke zunanjih pnevmatik. Paket opreme M Sport vsekakor poskrbi ne le za boljše počutje, tudi za obračanje glav mimoidočih. A ne glede na to, avtomobil ponuja obilo udobja med vožnjo. Kljub 19-palčnim nizkoprofilnim pnevmatikam podvozje izjemno učinkovito požira neravnine in izrazitejše grbine asfalta. Testni avtomobil je bil opremljen s prilagodljivim blaženjem, ki ga je potrebno doplačati v višini 600 evrov. Izbirati je mogoče med različnimi voznimi programi – Eco in Comfort ponujata vožnjo zgolj z minimalno hrupnostjo piša vetra, v programu Sport se oglasi nekakšen nevsakdanji sintetični zvok NLP-ja.

Osnovna cena je vsekakor zelo prizanesljiva, glede na zmogljivosti ki jih ponuja in seveda glede na ceno različice s turbodizelskim motorjem. Pa vendar ne smem spregledati, da je testni avtomobil bogato opremljen, cena za tako opremljenega i4 Gran Coupeja namreč znaša že 75.288 evrov.

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v) v cm 478/185/145
Motorelektromotor
CO20 g/km
Moč250 kW
Navor430 Nm
Zmogljivosti5,7 s (0-100 km/h), 190 km/h
Doseg WLTP493-590 km
Poraba na testu19,1 kWh
Teža2.125 kg
Osnovna cena v evrih54.300