Mazda CX-5 Skyactive G 194 AT Homura Plus

Po prenovi presenečenje? Niti ne, CX-5 še zmeraj ostaja prepoznavna, seveda z nekaj kozmetične svežine in manjšimi tehničnimi spremembami

Čeprav je ekološka dirka zajela domala vse proizvajalce, se pri Mazdi ne ozirajo preveč na modne muhe in ostajajo zvesti svojim termičnim motorjem in blago hibridno tehnologijo, ki zgolj pomaga preverjenim bencinskim agregatom. In če ostali proizvajalci na trg dobesedno bruhajo električne modele, se pri Mazdi ne želijo kar tako zlahka ukloniti trendu e-mobilnosti. A glede na zakone in ukrepe, ki jih sprejema birokracija, bodo kmalu morali skloniti glavo in se podrediti popolni elektrifikaciji vozil. Začetek te poti nedvomno kaže tudi novi CX-60 kot priključni hibrid.

A CX-5 se uspešno že leta vztraja in glede na prenovo, bo še kakšno leto vztrajal kot tak. Del kozmetične prenove CX-5 je nova prednja maska, ki jo v primeru paketa opreme Homura Plus, krasi še rdeč dekorativni element. Nova sta LED žarometa z matrično tehnologijo, prav tako svetlobni podpis zadnjih luči. Nekaj manjših sprememb je vidnih tudi na armaturni plošči; za pristaše digitalizacije je na voljo tudi projicirni zaslon, merilnika na instrumentni plošči ostajata analogna. Pravzaprav se po prenovi v notranjosti ni kaj prida spremenilo. Prevladujejo čiste linije, ki ohranjajo eleganco in skrbijo za pomirjujoče vzdušje. Središče predstavlja 10,25-palčni multimedijski zaslon, ki ga voznik tudi po prenovi upravlja z velikim vrtljivim stikalom na podaljšku osrednje konzole. Sistem deluje dokaj hitro in zanesljivo, a v dobi prekomerne digitalizacije in vsesplošne povezljivosti, bi lahko nemara kdo pomislil, da je rahlo zastarel. A za marsikoga bo to prej blagoslov kot slabost v dobi hiperdigitalizacije. Prav tako hvalimo klasična stikala za upravljanje klimatske kot tudi izbor materialov in natančnost končne izdelave.

Mazdo poganja vrstni štirivaljnik z močjo 143 kilovatov (194 KM) in 258 njutonmetrov navora. Svojo moč prenaša preko šeststopenjskega samodejnega menjalnika na prednji kolesni par. Žal pa se menjalnik ne more bahati s hitrostjo prestavljanja kot to zmore dvosklopčna konkurenca, zato pa zagotavlja obilo udobja med vožnjo. Blaga hibridizacija je v pomoč pri speljevanju in delno tudi pri pospeševanju. Za več vozne dinamike je motor potrebno nekoliko preganjati, saj navora v spodnjem režimu delovanja ni prav v izobilju. Kar je opazno tudi pri porabi goriva – ta je na testu znašala med osem in devet litrov, kljub temu, da elektronika po potrebi neopazno izklopi dva valja v prid nižji porabi. Pri voznih lastnostih velja pohvaliti okretnost in komunikativnost volanskega mehanizma in tudi malce mehkeje nastavljeno podvozje. To pomeni predvsem več udobja na slabšem cestišču, hkrati pa morda kanček več nagibanja karoserije pri hitrem prelaganju težišča vozila. Vendar je lega na cestišču dobra, vodljivost natančna, kot se za Mazdo spodobi. Prav tako je počutje za volanom odlično, tudi zaradi zelo dobro zvočno izolirane potniške kabine in izdatno nastavljivega voznikovega sedeža in volanskega obroča.

Pri različici z bencinskim motorjem je sedaj prtljažnik večji za 16 litrov, pač na račun drugačnih stranic, in meri 522 litrov, kar je povsem uporabna velikost za štiričlansko družino. In ob tem je potrebno spomniti, da je tudi razmerje med ceno in ponujenim pri tem avtomobilu, relativno ugodno. Resda cena za CX-5 z močnejšim bencinskim motorjem in paket opreme Homura Plus ni prav nizka, a je potrebno vedeti, da ponuja 19-palčna platišča, usnjeno oblazinjenje, projekcijski zaslon, 10,25-plačni zaslon, 360-stopinjsko kamero, prilagodljive matrične LED žaromete, brezžično polnjenje telefona, prilagodljiv radarski tempomat, … Navsezadnje vstopna cena znaša 30.890 evrov, z močnejšim motorjem, samodejnim menjalnikom in paketom opreme Homura Plus, pa skoraj 14 tisočakov več.

TEHNIČNI PODATKI

Mere d/š/v v cm455/184/168
Motorvrstni štirivaljnik, 2.488 ccm, blagi hibrid
CO2174 g/km
Moč143 kW (194 KM) pri 6.000 vrt./min
Navor258 Nm pri 4.000 vrt./min
Zmogljivosti9 s (0-100 km/h), 195 km/h
Poraba na testu8,8 l/100 km
Teža1.554 kg
Cena44.290 EUR