Renault Megane E-Tech Iconic EV60 160 kW

Brez dvoma je E-Tech najbolj napreden Megane vseh časov. In tudi prvi povsem električni Megane, ki s kombilimuzino ali karavanom nima prav veliko skupnega

No, razen imena. Renaultov Megane nikdar ni bil sinonim za precej drag avtomobil (seveda, če odmislim modele R.S.).  S prihodom elektrike v avtomobile kot vir energije, so se tudi pri Renaultu stvari malce postavila na glavo. Da ne bo pomote, družina Megane z motorji z notranjim zgorevanjem je še zmeraj del Renaultovega portfelja in je cenovno veliko sprejemljivejša kot Megane z oznako E-Tech, ki ga žene le elektromotor. Zanj je potrebno odšteti najmanj (z baterijo kapacitete 40 kWh) 36 tisočakov, tale testni z baterijo 60 kWh in obilo opreme, pa je vreden skoraj 50 tisočakov. Sicer pa vstopna različica z večjo baterijo in motorjem moči 160 kW (220 KM) stane 44 tisočakov. Tako je to trenutno najdražji Renault v ceniku. Morda za primerjavo – ta testni električni Megane je za dobrih 10 tisočakov dražji od izjemnega Trophyja 300 EDC. Je pa res, da z večino modelov v družini Megane, tale E-Tech nima veliko skupnega, saj je nastal na novi platformi CMF-EV, ki bo služila tudi drugim prihajajočim električnim modelom.

Prav nova platforma omogoča postavitev tanjše baterije, učinkovit elektromotor, kljub 419 dolžinskim centimetrom pa še zmeraj zagotavlja obilo prostora v kabini glede na relativno skromno odmerjeno dolžino. Za oskrbo baterije z elektriko na polnilnicah z izmeničnim tokom skrbi 22 kWh polnilnik, kar je spoštovanja vredno pri oskrbi na polnilnicah z enosmernim tokom. Na hitrih pa omogoča hitro polnjenje s 130 kilovati na uro. Baterija je postavljene povsem na dno vozila pod kabino, v primerjavi s konkurenco je teža vozila za kakšnega stotaka kilogramov nižja od najbližjega zasledovalca. Pa ne zaradi varčevanja pri materialih, saj je E-Tech temeljito zvočno izoliran. Brez pomislekov lahko povem, da je vožnja s tem avtomobilom ena najbolj tihih kar sem jih lahko doživel. Z inteligentnim nadzorom porabnikov energije in predvsem s prilagodljivo rekuperacijo, se v tem trenutku uvršča med najbolj varčne električne avtomobile. Poraba na testu je namreč znašala 16,2 kWh na sto prevoženih kilometrov. In tudi pri avtocestnih hitrostih je ta pod 20 kWh na sto prevoženih kilometrov, kar je dosežek, s katerim se lahko pohvalijo le redki električni avtomobili.

Zaradi nekoliko padajoče strešne linije in višjih bokov ta Megane deluje večji kot je v resnici. Na prvi pogled se zdi, da bi ga uvrstili med križance, a je po zasnovi bliže kombilimuzinam. Nedvomno je oblikovno privlačen in primeren za vožnjo po urejenih asfaltnih površinah. A sodobna oblika posledično prinaša tudi nekaj pomanjkljivosti. Manj je prostora za glave potnikov zadaj, zaradi manjših steklenih površin je nekaj slabša tudi preglednost iz vozila. Morda je zato smiselno izbrati širokokotno kamero namesto klasičnega notranjega ogledala, saj digitalna kamera prikazuje dogajanje za vozilom prav na zaslonu notranjega vzvratnega ogledala. Priznam, nekaj časa sem se navajal na takšno obliko prikaza, a ni trajalo dolgo in postalo mi je celo všeč. Sicer še posebej navdušuje notranjost, tako oblikovno kot tudi glede izbora materialov in natančnosti izdelave, saj kot celota ponuja vtis premijskega razreda. Usnjene sedežne prevleke, dodatki lesa in aluminija ob odlični zvočni izolaciji zagotavljajo izredno dobro počutje med vožnjo. Sedeži so udobni in nastavljivi v vse smeri, zato voznik zlahka najde idealen položaj za volanom. Na slednjega so oblikovalci namestili tudi stikalo za izbiro voznega programa (Eco, Comfort, Sport in Perso), z obvolanskimi ročicami pa je mogoče nastavljati tudi želeno stopnjo rekuperacije. Na desni strani volanskega obroča je nameščena ročica menjalnika, pod njo se nahaja ročica za upravljanje brisalnikov in povsem spodaj še stikalo za upravljanje z avdio sistemov. Digitalni merilniki instrumentne plošče so pregledni, nudijo bogato vsebino in so enostavno nastavljivi. Pohvalo si zasluži 12-palčni pokončni zaslon z upravljanjem na dotik, postavljen za nekaj stopinj proti vozniku. Še posebej navdušuje dejstvo, da je uporabniški vmesnik preveden v slovenščino, nikakor pa ne gre pozabiti pozitivne digitalne izkušnje s »Hey Google« sistemom, ki med drugim nudi tudi informacije s spleta, upravljanje z glasbo, …

Testnega Megana E-Tech poganja 160 kilovatni elektromotor, ki energijo črpa iz 60 kWh baterije. Na voljo je tudi šibkejša in cenejša izvedba s 96-kilovatnim elektromotorjem in 40 kWh baterijo. Kljub zmogljivostim motorja podajanje moči ne povzroča težav z oprijemom prednjih koles. No, izjemoma v programu Sport, saj ta dopušča celo nekoliko preveč trenutnega navora, zato ima sistem proti zdrsu pogonskih koles ob odločnem speljevanju kar nekaj dela. Med vožnjo pozitivno preseneča podvozje z izjemno uglajenim in tihim delovanjem. Kljub temu, da se Megane E-Tech s skoraj 1,8 tone teže ne uvršča ravno med lahkokategornike, prepriča z dobro lego na cestišču tudi na zaviti regionalki. Za še več veselja poskrbi neposrednejši volanski mehanizem ter natančna vodljivost. Za celostno vozniško izkušnjo tako lahko podamo visoko oceno. 

Takole čez palec bi rekel, da je Megane E-Tech trenutno eden boljših električnih avtomobilov v svojem razredu. In če sem ta test pričel prav s ceno tega avtomobila, je morda smiselno, da tudi zaključim s cenovno primerjavo glede na konkurenco. Najcenejša Cupra Born z 58 kWh baterijo in motorjem moči 150 kW znaša 42.955 evrov, električno gnan Peugeot 2008 s ceno tik pod 38 tisočaki je po moči in bateriji primerljiv s šibkejšim Meganom E-tech, kot tudi med primerjanimi največji Citroen ë-C4, pri katerem vstopna cena znaša 40 tisočakov. Seveda primerjava ne upošteva serijske opreme, ki jo pred nakupom tudi vredno temeljito pregledati. Torej lahko zaključimo, da se Megane E-Tech cenovno uvršča, ob neupoštevanju serijske opreme, povsem ob bok konkurenci.

TEHNIČNI PODATKI

Mere d/š/v v cm419/178/150
Motorelektrični motor
CO20 g/km
Moč160 kW (220 KM)
Navor300 Nm
Zmogljivosti9 s (0-100 km/h), 160 km/h
Poraba na testu16,2 kWh
Osnovna cena/cena testnega vozila36.090/48.590 EUR