Najnaprednejši svoje vrste pričel prodajno pot pri nas

Trenutno je E-Transit naprodaj le kot furgon, kmalu pa bo na voljo kot furgon s podaljšano kabino in kot dostavnik s šasijo z možnostjo nadgradnje

Ford je pri nas pričel s prodajo električnega E-Transita, ki z naprednimi in uporabnimi tehnologijami velja trenutno za najnaprednejšega med električnimi lahkimi dostavniki. Kljub temu v ponudbi ostaja tudi dizelsko gnana različica, namenjena predvsem tistim, ki takšen dostavnik potrebuje za prevoz daljših poti. Električna različica je primerna za tiste, ki vozilo potrebujejo za krajše in znane dnevne poti, saj doseg z enim polnjenjem znaša 317 kilometrov. Prav tako je na voljo v dveh dolžinah, za vstopni model pa je potrebno odšteti 59.960 evrov.

Za marsikoga se to zdi visoka cena, a je potrebno pri tem dostavniku upoštevati tudi do 40 odstotkov nižje stroške vzdrževanja v primerjavi z dizelsko različico. Prav tako prinaša tudi nekatere druge prednosti. Sicer je pogon še zmeraj speljan na zadnji kolesni par, vendar je pri E-Transitu zadnje vpetje koles posamično, inženirji pa so listnate- zamenjali z udobnejšimi vijačnimi vzmetmi. Kupec lahko izbira med dvema različno močnima elektromotorjema: šibkejši zmore 135 kW, močnejši 198 kW, oba razvijata 430 Nm navora. Nosilnost znaša do 1.758 kilogramov (furgon), glede na izbrano različico pa skupna masa znaša od 3,5 do 4,25 tone.

E-Transit je prvo Fordovo lahko gospodarsko vozilo, ki prinaša vmesnik SYNC 4, kar pomeni dvakratno zmogljivost predhodnega sistema SYNC 3. Za upravljanje info-zabavnega sistema služi osrednji zaslon diagonale 30,5 centimetra (12 palcev). Na spisku opreme Trend lahko najdemo klimatsko napravo s samodejno regulacijo temperature, zagon motorja brez ključa, tempomat, parkirne senzorje, ogrevanje sedežev, vetrobranskega stekla in zunanjih ogledal. Seveda ponuja še kup varnostnih sistemom kot so sistem za zaznavanje pešcev, aktivno zaviranje pri vzvratni vožnji, 360-stopinjska kamera in še bi lahko naštevali.

Uporabno vrednost kaže tudi s sistemom Pre-Conditioning, ki baterije pripravi na delovno temperaturo in kabino preden se uporabnik odpravi na pot. Tako je mogoče za vsak dan nastaviti uro odhoda. Tako sistem v hladnejših dnevih ogreje baterijo in kabino, kar pomeni maksimiziranje dosega, ki je najbolj občutljiv prav v zimskem in poletnem času. E-Transit je opremljen tudi z vtičnico za priklop delovnega orodja. Tako uporabnik na terenu ne potrebuje dodatne električne povezave za opravljanje storitev z orodjem, baterijsko orodje pa je mogoče polniti v času vožnje in v času polnjenja baterije. Skratka, E-Transit omogoča številne prednosti za tiste, ki dnevno ne prevozijo veliko kilometrov, a ga potrebujejo pri opravljanju svojega dela.