Ford Galaxy V-Line 2.5 Duratec Hybrid

Je prostoren, varčen, dovolj zmogljiv in seveda udoben. Premore vse atribute za preživetje v avtomobilskem svetu, a je vseeno predstavnik vrste v izumiranju

In pozdravljam Fordovo odločitev, da še naprej vztraja pri velikoprostorcih. Tudi pri največjem v svoji vrsti, ki so ga v lanskem letu celo prenovili. Kako dolgo bodo še vztrajali pri tej karoserijski zasnovi, pa je drugo vprašanje. Kupci raje prisegajo na športne terence, pravzaprav križance. Avtomobilski proizvajalci zato iz svojih prodajnih portfeljev umikajo velikoprostorce. A se še spomnite, kako so bili slednji priljubljeni?

Fordov Galaxy je znova dokazal, da je to izjemno hvaležen avtomobil. In pri Fordu se ga očitno ne bodo odrekli kar tako. Nekoliko so ga lepotno osvežili, mu dodali sodobno pogonsko tehnologijo in ga kupcev znova ponudili. Njegova zunanjost morda ni tako vpadljiva kot pri podobno veliki športnih terencih, a vseeno oblikovana na način, da zmore prepričati z več atributi kot podobno veliki športni terenci. Položaj za volanom je še zmeraj višji kot pri limuzinah ali kombilimuzinah, zato je vstopanje in izstopanje enostavno. Prtljažni prostor s svojimi 700 litri prostornine prekaša vso konkurenco dolžine okoli 4,8 metra, prav tako se sedeža v tretji vrsti zložita v povsem ravno dno. Sedeži v drugi vrsti so posamično vpeti in so funkcionalnejši kot deljena zadnja klop pri križancih, prav tako je prostor za noge potnikov zadaj izdatno odmerjen.

Pri Fordu so se glede hibridne tehnologije odločili za nekoliko drugačno pot kot večina drugih avtomobilskih proizvajalcev. Pod pokrov motorja niso postavili manjši atmosferski ali prisilno polnjen motor, pač pa 2,5-litrski bencinski štirivaljnik, ki deluje v Atkinsonovem ciklu. Termičnemu motorju je v pomoč elektromotor in zagonski alternator, sistemska moč celotnega sklopa tako znaša 140 kW (190 KM), največji navor pa 280 Nm. Torej, Galaxy z oznako FHEV je polni hibrid, kar pomeni, da se 1,1 kWh zmogljiva baterija polni z regeneracijo energije pri zaviranju in odvečno energijo termičnega motorja. To pomeni, da je kljub večji prostornini motorja poraba goriva lahko skromna, ne da bi bil voznik ob tem prikrajšan za zmogljivosti pogonskega sklopa. Ta pogonski sklop, ki omogoča v mestu tudi kakšen kilometer vožnje zgolj na električno energijo, je namreč dobra alternativa zmogljivejšemu dizelskemu agregatu. Poraba na testu je v povprečju znašala nekaj preko šest litrov na sto prevoženih kilometrov. Pogon je speljan na prednji kolesni par preko planetarnega brezstopenjskega menjalnika, ki odlično opravlja svoje delo. Šele res odločno vztrajanje pri polnem plinu lahko motor zavrti v višje vrtljaje in povzroči nekaj hrupa v kabini. A to nikakor ni mogoče primerjati z nenehnim zaganjanjem manjših motorjev s prenosom brezstopenjskega menjalnika. Vožnja s tem Galaxyjem je zato udobna, varčna, pa tudi veliko dinamičnejša v primerjavi s podobnimi velikoprostorci ali celo športnimi terenci. Težišče je namreč postavljeni nižje, nagibanja karoserije v zavojih je malo, prav tako natančna je vodljivost. Ob tem tudi volanski mehanizem vozniku ponuja dovolj informacij o dogajanju pod kolesi.

Počutje za volanom je seveda dobro, tudi zaradi masažne funkcije obeh prednjih sedežev, ki sta ne le ogrevana, pač pa tudi ventilirana. Četudi osvežen, je mogoče ob pogledu na armaturno ploščo in osrednjo konzolo opaziti nekaj »starostnih gub«. Morda je ob prenovi zmanjkalo nekaj izvirnosti, ali pa teh zaradi stroškov ni bilo mogoče povsem uveljaviti. In ker sicer nič ne manjka, bo takšna notranjost tradicionalistom nedvomno bolj všeč kot pa veliki sodobni zasloni, ki skrivajo prav vse funkcije in nastavitve vozila. Sam sem mnenja, da ta del pač ne sme biti razlog za odločitev kupca, saj ima avtomobil preveč prednosti, ki jih ne smemo zanemariti. Tudi zato mi je žal, da se tovrstni avtomobili množično umikajo iz prodajnih salonov pred križanci in športnimi terenci.

Resda je potrebno za tako opremljenega hibrida odšteti 47.960 evrov, a bo marsikoga prepričal tudi z opremo Titanium za dobrih pet tisočakov nižjo ceno. Še zmeraj pa pri Fordu ponujajo Galaxyja z dizelskim agregatom moči 110 kW (140 KM) in 140 kW (190 KM) od 37.720 oziroma 41.460 evrov naprej.

TEHNIČNI PODATKI

Mere d/š/v v cm482/188/172
Motorvrstni štirivaljnik, 2,485 ccm, hibrid
CO2148 g/km
Sistemska moč141 kW (190 KM)
Sistemski navor280 Nm
Zmogljivosti10 s (0-100 km/h), 185 km/h
Poraba na testu6,8 l/100 km
Teža1.903 kg
Cena47.960 evrov