Ford Mustang Mach-E AWD Premium

Četudi je k nam pripeljal z nekakšno zamudo, je nedvomno eden zanimivejših športnih terencev, ki jih lahko najdemo na cesti. Še posebej, ker je popolnoma električen in ponuja štirikolesni pogon

Ikonični Mustang kot kupe nima prav veliko skupnega z modelom Mach-E. A vseeno obstajajo določene oblikovne sorodstvene vezi. A Mach-E nikoli ne vzbuja pozornosti s prodornim hrupom V8, saj je prvi Fordov globalni električni SUV. V dolžino meri 4,7 metra, zato ga uvrščamo med srednje velike športne terence, a je v primerjavi s konkurenco, njegova linija nižja – navsezadnje oddaljenost od tal znaša le 15 centimetrov.

V notranjosti potnika spredaj razvaja s prostornostjo, četudi na zadnji klop ta ni niti slučajno skromno odmerjen. Kabina je nasploh dovolj zračna, prednja sedeža pa prej udobna kot športna. Prav tako ni mogoče spregledati kakovostne izdelave in dovolj premijskih materialov, kar navsezadnje tudi opravičuje višjo ceno v primerjavi s podobno veliko nemško konkurenco. Sicer je notranjost oblikovno precej minimalistična. Del tega je tudi manjši digitalni zaslon pred voznikom, ki opravlja funkcijo instrumentne plošče. Pogled opazovalca se nedvomno najprej zaustavi na velikem pokončno postavljenem osrednjem zaslonu, ki ga je po velikosti moč primerjati s tistim iz Tesle. Ta skriva operacijski sistem SYNC4, ponuja pa pregledno grafično zasnovo informacij in funkcij. Pri upravljanju morda res zahteva, da voznik pogled nekoliko odvrne s cestišča, a je prav zaradi velikosti ikon z njim enostavno upravljati. Tudi sicer je notranjost nekako družinsko urejena, saj ponuja številna in predvsem velika odlagalna mesta.

Mach-E je na voljo z enim ali dvema elektromotorjema. Pri različicah zgolj z enim motorjem, je pogon speljan na zadnji kolesni par, tiste z dvema ponujajo štirikolesni pogon. Tako gnan je tudi testni model, ki zmore 258 kW (351 KM) moči. Tudi zato je pospeševanje resnično impresivno, saj z mesta kar poskoči in je tozadevno kos tudi resnim športnim avtomobilom. Še posebej tiste prve sekunde pospeševanja porinejo telo v naslon sedeža in so vzrok za nasmešek na ustih vsakega ljubitelja avtomobilov. Štirikolesni pogon pa pri tem poskrbi, da se kolesa ne zvrtijo nekontrolirano v prazno. Prav tako oba elektromotorja delujeta izjemno usklajeno, v kombinaciji z njima pa za shranjevanje energije skrbi baterija s tako imenovanim podaljšanim dosegom. Top pomeni, da zmore shraniti neto do 88 kWh električne energije (bruto (98,7 kWh). Koliko kilometrov je mogoče s polno baterijo prevoziti v realnosti, je seveda veliko odvisno ne le od načina vožnje, tudi od vremenskih razmer. Zimske temperature pač v tem primeru niso najbolj prikladne, a kljub temu je na testu povprečje znašalo približno od 23 do 25 kWh na 100 prevoženih kilometrov. Torej, bi lahko uporabnik mirno prevozil več kot 300 kilometrov dolgo razdaljo. Zagotovo se doseg bistveno poveča v toplem vremenu, zato ne dvomimo, da v pomladnih dneh doseg znaša preko 400 kilometrov.

Vožnja z Mach-E je izjemno udobna na avtocestnih ravninah, ko sluh potnikov med vožnjo zmoti le piš vetra. Fordov popolnoma električni športni terenec je prav tako natančno vodljiv, z izbiro športnega voznega programa pa zmore občutno več športnega karakterja. Podvozje ni pretrdo nastavljeno, kot bi na to lahko pomislili, če bi izhajali iz imena Mustang. Prav tako tudi ne premehko, zato zmore za SUV-a v zavojih pokazati kar nekaj talenta. Odlično skriva dobri dve toni teže, saj se zdi bistveno lahkotnejši. Težišče je zaradi v dno postavljene baterije relativno nizko, lega na cestišču pa zato boljša od pričakovanj. Sicer ponuja obilo sodobne tehnologije za udobnejšo in varnejšo, saj zmore prepoznavati prometne znake, tempomat glede na spredaj vozeče vozilo ali glede omejitve hitrosti prometne signalizacije samodejno prilagajati hitrost, … Seznam je precej dolg že v serijski opremi, paket opreme Premium pa ponuja še rdeče obarvane zavorne čeljusti, prilagodljive matrične žaromete, stopalke iz lahke litine, ter kar nekaj drugih podrobnosti, ki jih ni mogoče spregledati.

A to še ne predstavlja vrha ponudbe. Za najbolj zahtevne je naprodaj še različica GT, ki je sicer opremljena z enako veliko baterijo, vendar moč obeh motorjev znaša 358 kW (487 KM). Na spisku te opreme je bistveno več dodatkov, ki skrbijo za športnost in kažejo, da lahko tudi športni terenec ponosno nosi logotip Mustang na sredini prednje maske.

TEHNIČNI PODATKI

Mere d/šv v cm471/188/162
Motor2x elektromotor
CO20
Moč258 kW
Navor580 Nm
Zmogljivosti5,1 s (0 – 100 km/h), 180 km/h omejena
Poraba na testu23 kWh na 100 km
Teža2.082 kg
Cena84.700 EUR