Dacia Sandero Stepway Expression 1.0 TCe 90

Kaj je botrovalo, da je Dacia s Sanderom glede na prodajne številke postala trn v peti konkurenci na evropskem trgu?

Nedvomno je nova celostna grafična podoba osvežila podobo Sandera. Le poglejte njegovo prednjo masko z logotipom, ki je nedvomno v koraku s sodobnimi oblikovalskimi smernicami! In če k temu dodamo, da je Sandero že nasploh sodobno oblikovan, v različici Stepway pa še privlačnejši, je že lažje razumeti, zakaj je ta model tako iskan. Pri tem velja še dodati razmerje med ceno in dobljenim, ki je v teh časih skokovitega porasta cen avtomobilov, še kako pomemben faktor pri odločitvi posameznega kupca.

Verjetno je kar nekaj takšnih, ki se zmrdujejo ob imenu Dacia. A si je Sandera potrebno pogledati nekolike bliže. Notranjost je glede na zunanje mere prostorna, še posebej za potnika spredaj. Nekaj manj prostora je za noge odraslih potnikov na zadnji klopi. A vseeno je potrebno vedeti, da je glede na zunanje mere govora o kompaktnem primestnem avtomobilu. Oznaka Stepway pri Dacii pomeni dodatnega terenskega pridiha, tudi s štiri centimetre povečano oddaljenostjo od tal, kar ni dobrodošlo le pri vožnjo po slabih kolovozih, lažje je tudi sesti v avtomobil. Prav tako so strešni nosilci zmerja dobrodošli, saj prtljažnik s 410 litri verjetno ne more zadovoljiti potrebe družine, ko se ta odpravi na dopustovanje. S prtljažnim kovčkom postavljenim na strešnih nosilcih je ta težava kaj hitro rešena.

Notranjost je bistveno bolj prijazna kot je bila nekoč, četudi trde plastike ne manjka. A cenen vtis razbija vstavek iz tkanine po celotni širini armaturne plošče. Ta namreč skrbi za prijetnejši in hkrati sodoben vtis. Tudi oba sedeža z ne prav skromno odmerjenim sedalnim delom ponujata dovolj udobja, četudi ne zagotavljata občutnejše opore v ledvenem delu. Predvsem pa ta Sandero ponuja tudi kamero za vzvratno vožnjo ob parkirnih senzorjih. Ne manjka niti tempomat, za več svežega zraka v kabini je na voljo tudi strešno okno.

Litrski trivaljnik z oznako TCe 90 je preizkušen znanec tako iz Daiciinih kot tudi Renaultovih modelov. Kljub skromnejši moči, je zelo živahen, v pomoč pri pospeševanju z mesta so mu tudi krajša prestavna razmerja prvih dve prestav. Pomanjkanje moči je občutiti šele pri daljših avtocestnih vzponih – takrat je potrebno poseči po ročici šeststopenjskega ročnega menjalnika in prestaviti v peto prestavo. Menjalnik sicer ne razočara z natančnostjo, s pričakovano dolgimi hodi prestavne ročice pa tudi ne pričara kakšne športnosti. Tudi volanski mehanizem je bolj posreden, nekoliko manj obtežen ter tako primeren tudi za nežnejše ženske roke. Podvozje je mehko nastavljeno in ponuja obilo udobja pri premagovanju kratkih grbin. Nekaj izrazitejše je nagibanje karoserije med vožnjo v ovinkih, a je lega zanesljiva.

Dacia Sandero Stepway je nedvomno avtomobil, ki ne razočara. Paket opreme Expression je srednja vrednost med tremi možnostmi izbire. In za ta denar ponuja kar veliko, če vemo, da premore meglenke, naslon za roke spredaj, multimedijo (Apple CarPlay in Android Auto) z zaslonom diagonale 20 centimetrov, …

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v)410/178/153 cm
Motorvrstni trivaljnik, 999 ccm, turbo
CO2119-128 g/km
Moč67 kW (91 KM) med 4.600-5.000 vrt./min
Navor160 Nm med 2.100-3.750 vrt./min
Zmogljivosti12 s (0-100 km/h), 172 km/h
Poraba na testu5,8 l na 100 km
Teža1.077 kg
Cena16.590 evrov