Ford S-Max Vignale 2.5 Duratec FHEV

Na žalost velikoprostorska karoserijska zasnova izumira. Tudi S-maxu so dnevi šteti, četudi se lahko pohvali s prostorno in prilagodljivo notranjostjo in zgledno vozno dinamiko ter seveda sodobnim pogonskim sklopom pa ne le zaradi prostorne in prilagodljive notranjosti, tudi zaradi vozne dinamike glede na zasnovo

Žal, pridejo časi za slovo. In to je verjetno eden zadnjih velikoprostorcev katerega smo imeli priložnost testirati. Primat družinskega avtomobila so prevzeli športni terenci, ki pa se vseeno ne morejo pohvaliti s tako ugodnim razmerjem prostornosti glede na zunanje mere. In S-max je v tem pogledu zagotovo eden izmed prvakov.

Družinsko prostorna kabina ponuja obilo zračnosti, posamično vpeti sedeži zadaj pa resno udobje petim potnikom. Predvsem je obilo prostora v ramenskem delu, z opremo Vignale pa nekako navdaja z obilo svežine. Seveda je opaziti tudi nekaj starostnih gub, kar je razumljivo. Vendar jih sam zlahka spregledam, glede na vse kar ta avtomobil zmore ponuditi. Družinsko udobje namreč dopolnjuje kar 700 litrov velik prtljažnik.

Ford je drugi generaciji S-maxa dodal še hibridni pogon. To je kombinacija 2,5-litrskega bencinskega štirivaljnika ter elektromotorja, njuna sistemska moč pa znaša 140 kW (190 KM). Navor se prenaša na sprednji kolesni par preko brezstopenjskega CVT menjalnika, ki tozadevno odlično opravlja svojo vlogo, saj motorja ne zaganja v višje vrtljaje in s tem dopušča neprijeten hrup v kabini. Ob tem je potrebno omeniti, da je kombinacija pogona zelo posrečena, predvsem zavoljo termičnega motorja z večjo prostornino, kar ni običajno. Zato je vožnja manj stresna, moči je vseskozi dovolj, tudi na daljših avtocestnih klancih. Ob tem je prizanesljiva tudi poraba goriva, ki komaj presega šest litrov na sto prevoženih kilometrov v mestni vožnji, kakšen deciliter višja je na avtocestnih ravninah.

Tudi glede podvozja pri tem avtomobilu ni potrebno izgubljati besed, saj je venomer bil vzgled konkurentom. Vodljivost je namreč zelo natančna, kljub nekaj višjemu težišču nagibanje karoserije v ovinkih ni moteče, zelo suverena je lega na cestišču in še zmeraj udobno požira kratke grbine. Zato vozniku ponuditi tudi nekaj veselja na zaviti regionalki.

Oprema Vignale predstavlja sam vrh opremske ponudbe pri S-maxu in je z njo res videti razkošen. Zato tudi v notranjosti ne manjka prav ničesar, morda je celo česa preveč. Temu primerna je seveda tudi cena. A kot rečeno, bistvo tega avtomobila ni dolžini seznama opreme, pač pa njegova odlična prostorska zasnova, sodoben pogon in vozna dinamika.

Mere (d/š/v)480/192/ 171 cm
Motorvrstni štirivaljnik, 2.488 ccm, elektromotor
CO2146 g/km
Moč140 kW (190 KM)
Navor200 Nm
Zmogljivosti9,8 s (0-100 km/h), 185 km/h
Poraba na testu6,8 l/100 km
Osnovna cena39.420 evrov