Ford Focus karavan 1.0 ecoboost hybrid 92 kW mHEV Active X

Pravi družinski avtomobil, ki razvaja z velikim prtljažnikom, sodobnimi varnostnimi sistemi in vozno dinamiko značilno za vozila z modrim ovalom

Focus Active že od vsega začetka želi zadovoljiti nekoliko zahtevnejše kupce. Temu ostaja zvest tudi po prenovi. V primerjavi z »navadnim« Focusom v kombijevski podobi ga boste prepoznali po nekaj plastičnih zaščitah izpostavljenih delov zunanjosti, natančno oko pa ne bo prezrlo, da je ta križanec ob prenosi dobil novo prednjo masko, na kateri sedaj kraljuje Fordov logotip, ki je bil prej postavljen na pločevino prednjega dela vozila.

A kozmetične spremembe vseeno niso tisti argumenti, zakaj je ta Focus resnično dober avtomobil. Pri Fordu so mu namenili blago hibridizacijo, to pomeni, da je prisilno polnjenemu litrskemu trivaljniku sedaj občasno v manjšo pomoč električni sklop z močjo 11,5 kW (zaganjalnik in generator). Zato je prizanesljivejša poraba goriva, ki znaša med 6 in 6,5 litra na sto prevoženih kilometrov. Pogonski sklop zmore podati dovolj moči in navora, da ta Focus še zdaleč ni podhranjen. Tudi zato na zaviti cesti ne razočara, saj podvozje omogoča natančno vodljivost in zanesljivo lego na cestišču, kljub temu, da je karoserija pri različici Active za tri centimetre bolj oddaljena od tal kot ostale kombijevske različice Focusa. Zato podvozje omogoča tudi vožnjo po nekaj slabše utrjeni podlagi, kjer je še toliko bolj dobrodošla izbira terenskega voznega programa.

V notranjosti je prepričal že pred prenovo, tokrat se zdi še modnejši in pametnejši. Vmesnik informacijsko-zabavnega zaslona zadnje generacije deluje prepričljivo, četudi bo morda kdo pogrešal menije v slovenskem jeziku. Ni pa potrebno v menijih iskati nastavitev za klimatsko napravo, saj so stikala te naprave postavljena v spodnji rob zaslona, kar seveda velja pozdravljamo. Položaj za volanom je še zmeraj izdatno nastavljiv, materiali prijetni na otip, prostora je dovolj tudi na zadnji klopi. Še posebej razveseljuje prtljažni prostor. Ta meri kar 635 litrov, od tega 60 litrov za odlaganje mokrih ali umazanih stvari – pravzaprav zelo praktična rešitev.

Pri Fordu niso pozabili niti na tiste, ki svoj avtomobil uporabljajo tudi za vleko priklopnika, saj vlečna kljuka sedaj zmore 90 kilogramov obremenitve. V multimedijski vmesnik je mogoče vnesti dolžino in širino priklopnika, ta pa samodejno prilagodi delovanje sistema opozarjanja mrtvega kota, če je vozilo v mrtvem kotu priklopnika.

Že paket opreme Active premore dolg seznam, z oznako X pa je ta bogatejši še za digitalni zaslon pred voznikom z diagonalo 31 centimetrov, za vzvratno kamero, odklepanje in zaklepanje vozila brez ključa, naslon za roke s prostorom za shranjevanje, dodatno zatemnjenimi stekli zadaj, …

TEHNIČNI PODATKI

Mere /d/š/v) v cm469/184/155 cm
Motorvrstni trivaljnik, 999 ccm, turbo
CO2131 g/km
Moč92 kW (125 KM) pri 6.000 vrt./min
Navor 200 Nm pri 1.750 vrt./min
Zmogljivosti10,2 s (0-100 km/h), 195 km/h
Poraba ba testu6,2 l/100 km
Teža1.451 kg
Cena29.340 evrov