BMW X1 xDrive23d

V trenutku, ko je domala vse podrejeno zeleni agendi, se zdi kar nekoliko neverjetno, a vendar zelo osvežujoče dejstvo, da sem znova sedel za volan pravega dizelsko gnanega avtomobila.

Motorji z notranjim zgorevanjem se počasi a vztrajno poslavljajo. To velja predvsem za dizelske izvedbe, medtem, ko bencinski še kažejo znake življenja. Zato je bilo moje navdušenje toliko večje ob prevzemu pravega dizelskega motorja, ki je poganjal zadnjo izvedbo tretje generacije najmanjšega BMW-jevega SUV-a x1. Slednji je nastal na arhitekturni podlagi FAAR, ki si jo deli s serijo 2 Active Tourer, kar pomeni, da je v primerjavi s predhodnikom nekoliko zrasel. V dolžino po novem meri točno 4,5 metra, kar je skoraj pet centimetrov več kot prej. Hkrati je tudi višji za 4,5 in širši za tri centimetre. Na račun treh centimetrov večje medosne razdalje (2.692 mm) pa je pridobil tudi nekaj dobrodošlega dodatnega prostora v notranjosti. Najbolj se to pozna na zadnji klopi, ki je sicer deljiva v razmerju 40:20:40 z možnostjo nastavljanja naklona in vzdolžnim premikanjem za 13 centimetrov. Prav tako je pridobil tudi prtljažni prostor, ki sedaj zmore pogoltniti za dobrih 540 litrov prtljage, ob zloženi zadnji klopi za 1.600 litrov.

Čeprav je znano, da so Bavarci sposobni napraviti nekatere oblikovalske rešitve, ki tu in tam razburkajo avtomobilsko javnost, so pri X1 ubrali nekoliko bolj mirno pot s poudarkom na podrobnostih, ki odražajo trenutni oblikovalski jezik BMW-ja, kar posledično pomeni, da X1 deluje zelo sveže in všečno. Notranjost zaznamuje povsem nova zasnova voznikovega delovnega prostora s poudarjeno digitalizacijo. Namesto klasičnih merilnikov in osrednjega zaslona na dotik, so Bavarci namestili multimedijsko enoto iDrive osme generacije s kopico asistenčnih sistemov (nič več osrednjega vrtljivega stikala), ki je nameščena v obliko ukrivljenega zaslona, razdeljenega na dva dela (na merilnike in multimedijo). Bogato vsebino multimedije, ta je na voljo tudi v slovenščini, odraža predvsem hitra odzivnost sistema. Vendar je kljub vsemu potrebno nekaj časa na privajanje, saj morda na trenutke deluje nekoliko komplicirano in manj intuitivno. Žal pogrešam nekaj osnovnih stikal v fizični obliki – vsaj za upravljanje klimatske naprave bi lahko naredili izjemo. To pa je tudi edina zadeva, ki mu jo temu avtomobilu lahko očitam. Uporaba in implementacija materialov v notranjosti je po pričakovanju brezhibna. Prav tako je tudi voznikov delovni prostor ergonomsko izjemen, ne manjka niti odlagalnih površin za razne drobnarije.

Za pogon skrbi dvolitrski dizelski štirivaljnik, ki zmore 145 kilovatov in kar 400 njutometrov navora. V pomoč je blago hibridna 48-voltna tehnologija, ki prispeva še dodatnih 14 kilovatov moči. To pomeni, da sistemska moč znaša 155 kilovatov (211 KM). Svojo moč pa preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na vsa kolesa. Običajno v razmerju 60:40 v prid zadnje osi, a to razmerje seveda spreminja od razmer glede na oprijem. Obilo navora je vsekakor dovolj, da omogoča tako ležerno kot tudi dinamično vožnjo. Volanski mehanizem je ravno prav obtežen, a hkrati zelo natančen in tudi odziven. Podvozje svojo nalogo opravlja zgledno in morda na trenutke nekoliko glasneje, kar se pozna pri večjih nepravilnostih (neurejene) asfaltne podlage. Nagibanje karoserija v zavojih je seveda prisotno, a še zdaleč ne moteče. Lega na cestišču je namreč BMW-jevsko dobra in na trenutke kar kliče po nekoliko hitrejši vožnji skozi zavoje. Prav tako mu nenadne spremembe smeri vožnje ne povzročajo večjih preglavic.

Kljub temu, da ta X1 družinsko naravnano vozilo, mu vozne lastnosti dovoljujejo precej več, kar je nekako v skladu z BMW-jevo filozofijo ‘Užitek v vožnji’. Če pa k temu dodam še izjemen dizelski motor, pa lahko rečem, da sem bil za nekaj trenutkov v vozniških nebesih.

TEHNIČNI PODATKI

Mere d/š/v v cm450/184/164
Motorvrstni štirivaljnik, 1.959 ccm, turbodizel
CO2125 g/km
Moč155kW (211 KM) pri 1.500 vrt./min
Navor400 Nm pri 4.400 vrt./min
Zmogljivosti7,4 s (0-100 km/h), 225 km/h
Poraba na testu5,7 – 6,1 l na 100 km
Teža1.765 kg
Cena (testnega vozila)47.950 EUR