Ford Tourneo Connect Titanium 2.0 TDCi L2

Ford je imel je imel na področju lahkih gospodarskih vozil zmeraj vidno vlogo. Ali je sedaj, ko je na tem področju združil moči z nemškim Volkswagnom kaj drugače?

Sodelovanja avtomobilskih proizvajalcev so postala stalnica v avtomobilski industriji, saj prinašajo pozitivne učinke obeh ali več partnerjev. Še posebej pri stroških namenjenih razvoju kot tudi pri drugih komponentah.

In ker so takšna združevanja morda sedaj celo bolj pogosta kot v preteklosti, je zelo zanimivo opazovati, kako se določni proizvajalci lotijo spreminjanja takšnih modelov. To predvsem velja za tiste modele določenih segmentov, kjer ob morebitnem nakupu veliko vlogo odigrajo čustva. Kjer pa je glavni motiv za nakup racionalnost, je teh sprememb precej manj. In prav Ford Tourneo je dober primer tega, saj pri tem modelu glavno vlogo igra predvsem uporabnost. Ta se najbolje kaže v izobilju prostora v kabini. To je občutiti že za volanom, saj velike steklene površina in kar visok strop ponujajo občutek (pa ne samo občutek) izjemne prostornosti in zračnosti. Če si omislite še podaljšano verzijo s sedmimi sedeži, potem lahko govorim že skoraj o ‘prostorskem’ čudežu. Dobro, tretja vrsta je že od nekdaj služila bolj kot zasilna, a ne glede na to, je tudi tam dovolj prostora za dve povprečno veliki odrasli osebi. Dostop do nje, kljub relativno velikim drsnim vratom, zahteva morda nekaj spretnosti, a to načeloma velja za domala vse modele, ki ponujajo to možnost. V kabini Tournea Connect je vsekakor več kot dovolj prostora za družine s tremi otroci, tudi če se odločite, da tretjo vrsto sedežev odstranite. Takrat vam je na voljo kar 1.720 litrov prostora za prtljago, kar je menda dovolj tudi za petčlansko družino. Če pa se na pot odpravite v dvoje, in pri tem odstranite še drugo vrsto, pa je na voljo kar 3.105 litrov in 226 centimetrov dolžine, kar teoretično pomeni, da bosta svoj prostor našli tudi dve gorski koles. Ljubitelji kampiranja, pa lahko za svoj dopust prevažajo tudi prikolico s težo do 1.500 kilogramov ali pa 226 centimetrov dolžine uporabijo za udobno ležišče.

Tourneo Connect se tako od Caddyja razlikuje zgolj vizualno, predvsem pri maski motorja in po obliki žarometov. Nekaj sprememb je opaziti tudi na zadku in v notranjosti. Tako ni mogoče spregledati drugačnosti armaturne plošče in infozabavnega sistema, seveda s Fordovim vmesnikom. Ta podpira tako Android avto kot tudi Carplay operacijska sistema. So pa pri Fordu nadomestili drsna stikala med obema zračnikoma spredaj z vrsto fizičnih stikal (za odmrzovanje vetrobranskega stekla in zadnjega stekla, …) Po tehnični plati, se ne razlikuje od sorodnega VW Caddyja. Tudi Tournea poganjajo 1,5-litrski bencnski kot tudi 2,0 – litrski dizelski agregat. Pri VW-ju se imenujejo TSI in TDI, pri Fordu pa Ecoboost in EcoBlue. Testni Tourneo je opremljen s slednjim, torej z dizelskim štirivaljnikom, ki je svojo moč (90 kW/120 KM) preko sedemstopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na prednji kolesni par. Zanimivo je tudi dejstvo, da kljub svoji ‘škatlasti’ zasnovi in predvsem višini (186 cm) velja za enega bolj aerodinamični predstavnikov tega razreda, saj količnik zračnega upora znaša 0,30, kar seveda vpliva tudi na porabo goriva. Ta po tovarniških podatkih znaša 5,8 litrov. Na testu pa je znašala malenkost več – 6,1 liter, kar je še zmeraj več kot sprejemljivo glede na velikost avtomobila.

Kljub temu, da je v ospredju tega modela prostornost in udobje, med vožnjo skozi zavoje zmore pokazati nekaj prijetne vozne dinamike, ki je sicer značilna za večino modelov z modrim ovalom. Gre torej za precej uporaben in predvsem družinski avtomobil, z obilico prostora in odličnimi voznimi lastnostmi. A žal je za kaj takšnega treba poseči kar globoko v žep, saj pri Fordu že za osnovno verzijo zahtevajo 29.810 evrov. Tale testna pa stane kar 38.770 evrov – seveda z resnično dolgim spiskom opreme.

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v v cm)480/185/183
Motorvrstni štirivaljnik, 1.969 ccm, turbodizel
CO2135 – 145 g/km
Moč90 kW (122 KM) med 2.750  –  4.250 vrt./min
Navor320 Nm med 1.260 – 2.500 vrt./min
Zmogljivosti11,8 s (0-100 km/h), 168 km/h
Teža1.721 kg
Poraba WLTP 5,1 – 5,5 l/100 km (na testu 6,1)
Cenaosnova 29.810 EUR (cena testnega 38.770 EUR)