BMW M340d xDrive

Najmočnejša dizelska različica serije tri je resnično dinamičen avtomobil, ki zmore ponuditi obilo veselja na zaviti cesti

Bavarski avtomobilski proizvajalec že desetletja dokazuje, kako je mogoče avtomobilsko športnost združiti z vsakodnevno uporabnostjo. Po mojem osebnem prepričanju, je serija 3 tozadevno že nekaj generacij najbolj vroč avtomobil. Zame tudi najbolj privlačen, saj v primerjavi z večjo petico zmore pokazati več prijetne in lahkotne športnosti, še zmeraj pa ponuja dovolj družinskega udobja.

Z oznako 340d je jasno, da se pod pokrovom motorja skriva dizelski agregat – za današnje dni, že nekoliko poseben, saj šteje šest valjev. Pravzaprav je to vrh dizelske ponudbe v trojki, saj motor podprt z dvema turbina zmore 250 kilovatov (340 KM) in medvedjih 700 njutonmetrov navora. Dovolj, da trojko v kombijevski arhitekturni podobi z mesta do stotice požene v 4,8 sekunde. Da s testnim avtomobilom ni kar tako češenj zobat, bo opazil tudi avtomobilski laik. S športnim paketom M mimoidoči ne bodo spregledali 19-palčnih platišč z nizkoprofilnimi pnevmatikami, ki zapolnjujejo izreze blatnikov. Pod platišči bodejo v oči velike v modro obarvane zavorne čeljusti, dvojnemu izpuhu na zadku dela družbo še difuzor.

Temu sledi tudi notranjost, ki prepriča ne le s kakovostnimi materiali, tudi s školjkastimi sedeži, ki kar objamejo telo in ponujajo izjemno dober oprijem telesa, ko si dam duška skozi ostre in daljše zavoje. Prav na takšnih cestah zmoreta pokazati svojo osebnost motor in podvozje. Seveda je v tem primeru potrebno izbrati športni program sport ali sport+, saj omogočata še več veselja. Med zaviranjem pred vstopom v zavoj, se prednji del avtomobil skorajda nič ne potopi. Nato je potrebno le nastaviti smer zavoja in že na vrhu ovinka dodajati plin. Štirikolesni pogon preprečuje, da bi bilo preveč neprijetnega podkrmarjenja in prekrmarjenja. Podvozje še posebej navduši pri hitrem menjavanju smeri, četudi je v tem primeru čutiti nekaj več teže vozila. Ob izhodu iz zavoju je mogoče popolnoma pohoditi plin in s pomočjo hitrega osemstopenjskega samodejnega menjalnika pospeševati do naslednjega zavoja. Natančna vodljivost z moško obteženim in neposrednim volanskim obročem vliva obilo zaupanja, tudi ko avtomobil zdrsne iz zastavljene smeri. Če k temu dodam še zvočno kuliso šestvaljnika, potem verjemite, da je užitka na takšni cesti lahko v izobilju.

Kombijevska zasnova ponuja tudi dovolj prostora v prtljažniku, četudi ta ni med največjimi v razredu. Na zadnji klopi je prostora za dva odrasla potnika, tudi za voljo ergonomije, saj je v sredini postavljen greben, ki je bolj zasilne narave. Glede na oznako M, ki prinaša tudi nizkoprofilne pnevmatike, sem pričakoval nekaj več neudobja na slabšem asfaltu. Vendar v voznem programu comfort podvozje resnično odlično opravi z manjši grbinami in neravninami pod kolesi.

Vse te prednosti in veselje med vožnjo, ki jih ta avtomobil zmore ponuditi, pa ni poceni. Osnovna različica na ceniku stane 73.850 evrov, z več dodatne opreme, pa lahko doseže le nekaj manj kot sto tisočakov.

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v v cm)471/183/144
Motoršestvaljnik, 2.993 ccm, biturbo
CO2143 – 153 g/km
Moč250 kW (340 KM) pri 4.400 vrt./min
Navor700 Nm pri 1.750 vrt./min
Zmogljivosti4,6 s (0-100 km/h), 250 km/h
Teža1.880 kg
Poraba na testu7,4 l na 100 km
Osnovna cena 73.850 evrov