DS 7 E-TENSE 4×4 300 Performance Line

Največji športni terenec znamke DS je tudi po prenovi ostal avtomobil, ki s svojimi podrobnostmi jemlje dih. Sedaj ponuja tudi nekaj nadgradnje s tehničnega področja, z nekaj manjšimi kozmetičnimi popravki zunanjosti pa kaže še nekaj več francoskega šarma

Nedvomno ostaja poseben v pozitivnem smislu. Trenutno ni avtomobila na trgu, vsaj ne med velikoserijskimi tega razreda, ki bi ponujali toliko zanimivih oblikovnih posebnosti v notranjosti. In ti se glede na paket opreme tako razlikujejo, da lahko prepričajo mlado in staro, tradicionaliste in tiste, ki prisegajo na minimalizem.

Počutje s paketom Performance Line bo nedvomno navdušilo tiste, ki več stavijo na športni pridih za volanom. Pa vendar so v tem avtomobilu vstavki iz aluminija drugače definirani kot pri kakšne GT-ju. Pozornost pri oblikovanju stikal na podaljšku osrednje konzole ponujajo več premijskega videza kot športnega duha. Obdaja jih alkantara, ki v celoti prekriva tudi armaturno ploščo. Ta mikrotkanina ne manjka niti na sedežnih prevlekah v kombinaciji z usnjem. Kratka prestavna ročica oblikovno povsem sovpada z modernim in prefinjenim slogom podaljška osrednje konzole. Na sredni armaturne plošče je postavljen osrednji zaslon z novim vmesnikom, ki zagotavlja hitrejše in bolj intuitivno delovanje.

Pod njim se nahaja še zmeraj nekaj bližnjičnih stikal, ki jih seveda pozdravljamo, saj je upravljanje predvsem s klimatizacijo hitrejše in lažje. Digitalni zaslon je postavljen tudi pred očmi voznika z vsemi potrebnimi informacijami, tudi v različnih grafičnih podobah. Prav tako pa navdušuje tudi dovolj velik in na spodnji strani prirezan usnjen volanski obroč s šivi rdeče barve. In četudi DS 7 po zunanjih merah ne sodi med največje SUV-e, je na zadnji klopi dovolj prostora za noge odraslih potnikov. Seveda za prijetno vzdušje skrbijo še kakovostni audio sistem, ambientna osvetlitev, navsezadnje tudi dobra zvočna izolacija kabine.

DS 7 kot priključni hibrid omogoča tudi vsakodnevno nabiranje kilometrov v urbanih naseljih zgolj s pomočjo električne energije. Sicer je celoten pogon pri različici z oznako 300 sestavljen iz 1,6-litrskega bencinskega motorja z močjo 147 kW (200 KM) in dveh elektromotorjev – spredaj in zadaj za dodatno moč skrbita elektromotorja moči 81 kW (110 KM), kar pomeni, da zagotavlja tudi štirikolesni pogon. Moč se prenaša preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika, celotne pogonski sklop pa deluje izjemno natančno. Inteligentno razporejanje moči med prednjo in zadnjo osjo zagotavlja, da se tudi pri odločnem pospeševanju kolesa ne zvrtijo kar tako v prazno, četudi sistemska moč pogonskega sklopa znaša kar 221 kW (300 KM). Tudi zaradi štirikolesnega pogona je lega na cestišču dobra, upoštevajoč večjo maso vozila in višje težišče. Ob tem ima voznik na izbiro tudi štiri vozne programe, pri katerih glavno vlogo igra prilagodljivo podvozje. A tudi v programu Sport ni prav neudobno trdo, a dovolj, da skupaj z odzivnejšim pedalom plina in športnejšim delovanjem menjalnika omogoča več dinamične vozne izkušnje kot programi Comfort, Auto ali Normal. V programu Comfort so hodi blaženja dovolj dolgi, žal pa je pri izrazitejših grbinah delovanje podvozja nekoliko bolj slišno.

Sicer je DS 7 resnično avtomobil, ki ponuja veliko potovalnega udobja za vso družino in poslovanja potovanja. Seveda premore številne varnostne dodatke in druge elektronske sisteme, kot je radarski tempomat, ki nedvomno služi manjšemu stresu za volanom. Vsekakor to ni avtomobil za vsakogar, saj želi prepričati predvsem tiste, ki cenijo drugačnost in se navdušujejo nad premijskimi podrobnostmi. Teh v DS 7 ne manjka.

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v) v cm459/191/162
Motorvrstni štirivaljnik, 1.598 ccm, 2x elektromotor, hibrid
CO227 g na 100/km
Sistemska moč221 kW (300 KM) pri n.p. vrt./min
Navor320 Nm pri n.p. vrt./min
Zmogljivosti5,9 s (0-100 km/h), 235 km/h
Poraba goriva (s polno baterijo)2,4 l na 100/km
Teža1.836 kg
Cena53.990 evrov