Ford Kuga Vignale Hibrid (FHEV)

Obstaja več razlogov, zakaj je Kuga najbolje prodajan avtomobil s hibridno tehnologijo. Tokrat se nam je v uredništvu pridružila tista, ki razvaja s paketom opreme Vignale

O Fordovi Kugi je bilo že veliko napisanega. Tudi to, da so pri Fordu glede hibridne tehnologije ubrali drugačno taktiko kot večina ali pa vsi drugi avtomobilski proizvajalci. Tako pod pokrov motorja niso namestili bencinski motor z manjšo prostornino, ki mu je v pomoč elektromotor, pač pa se odločili za 2,5-litrski štirivaljnik, ki prav tako sodeluje z elektromotorjem.

Polnohibridni sistem z motorjem takšne prostornine zagotavlja izredno udobno vožnjo, saj termičnega agregata pri avtocestnih pospeševanjih ni potrebno preganjati v višje vrtljaje. Naj le spomnimo, da celoten pogonski sklop deluje izjemno gladko in učinkovito, vključno z brezstopenjskim eCVT menjalnikom z osmimi prednastavljenimi stopnjami. Nedvomno v svetu polnih ali samooskrbnih hibridov velja za enega najboljših. Poraba goriva ob zmerni desni nogi znaša celo manj kot šest litrov na sto prevoženih kilometrov, kar pomeni, da je odlična zamenjava za dizelski agregat  – slednjega v Kugi več ne boste našli.

Seveda pri Fordu ponujajo tudi različne pakete opreme. Prej sem se že srečal s Kugo, ki je ponosno nosila oznako ST-Line. A moram dodati, da tega paketa ne bi priporočal tistim, ki jim je manj mar za športnost in veliko več za udobje. Podvozje je s krajšimi in tršimi vzmetmi namreč manj udobno pri premagovanju kratkih grbin in neravnin. Tozadevno se Kuga s paketom opreme Vignale bolje sooča z »napakami« asfaltne površine pod kolesi in tako kot pogonski sklop zmore ponuditi obilo udobja. To nekako tudi pritiče paketu opreme s tako dolgim spiskom opreme. Ford za Kugo ponuja kar pet paketov opreme in tik pred koncem cenika boste zasledili Vignale. Najdražja je različica ST-Line X Graphite Edition, zanjo trgovci želijo še tisočaka in pol več kot za Vignale. Na spisku slednjega paketa opreme določeni dodatki kot so dvojna izpušna cev s kromiranimi zaključki, drugačna odbijača in mreža na prednji maski, poskrbijo za več elegance. Meglenke z LED osvetlitvijo pri počasni vožnji osvetljujeta ovinek, ogrevana so zunanja ogledala, ki se samodejno zapirajo ob zaklepanju vrat.

Še bolj prepričljiva je notranjost, ki z usnjenimi sedeži izžareva več prestiža. Voznikov sedež je električno nastavljiv v osem smeri in ponuja zelo dobro ergonomijo, tudi zaradi električno nastavljive ledvene opore. Prav tako že pri odpiranju vrat letve na pragovih opozorijo na paket opreme. Kar se ostalega tiče, stopnjo nižji paket opreme Titanium X premore vse potrebno glede udobja in varnosti, tako da paketu Vignale ne ostane več prav veliko. Sta pa ogrevana prednja in zadnja sedeža, v zimskih dneh je dobrodošel tudi ogrevan volanski obroč in vetrobransko steklo.

Kot rečeno je vožnja s Kugo prej udobna in manj športna. Pri počasni vožnji je mogoče dober kilometer prevoziti celo zgolj na električno energijo. Glede prostornosti je tipičen družinski avtomobil, predvsem pa omogoča enostaven vstop do prednjih sedežev. Na koncu se izkaže za zelo hvaležen avtomobil, ki tudi cenovno ostaja zanimiv.

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v/) v cm463/218/169
Motorvrstni štirivaljnik, 2.488 ccm, hibrid
CO2130-145 g/km
Sistemska moč140 kW (190 KM)
Navor200 Nm
Zmogljivosti9,1 s (0-100 km/h), 200 km/h
Poraba na testu5,9 l na 100 km
Teža 1.701 kg
Cena37.720 evrov