Nova Kona že naprodaj

Četudi je v Evropi največje povpraševanje po električni različici, pri nas prodajo druge generacije korejskega športnega SUV-a pričenjata bencinska različica in polni hibrid

O drugi generaciji Kone smo letos že pisali, sedaj pa je naprodaj tudi pri nas. In četudi je v Evropi večje povpraševanje zgolj po električno gnani različici, sta k nam najprej pripeljali bencinska in hibridna. Naj spomnimo, da je Kona v drugo za dobrih 14 centimetrov daljša in tako ponuja več prostora kot predhodnica. S svojo sodobno obliko bo nedvomno obračala glave mimoidočih, v kabini pa bo razvajala potnike.

Navsezadnje je njena medosna razdalja za šest centimetrov večja, prtljažni prostor pa meri 105 litrov več (skupaj 466 l) kot pri predhodnici. Podobno kot pri Ionicu 5 in 6 se na sredi armaturne plošče bohotita dva 12,6-palčna zaslona, v pomoč vozniku je tudi dvižni zaslon premera 12 palcev. Tehnologija Connected Car Navigation Cockpit ponuja napredno grafiko in enotnost med zasloni. Številni asistenčni sistemi SmartSense ponujajo tudi nekaj novosti, kot je kamera za spremljanje voznikove utrujenosti, parkiranje na daljavo, prilagodljivi radarski tempomat prilagaja hitrost tudi glede na omejitve iz navigacijskih podatkov.

Kupci lahko glede pogona izbirajo med litrskim bencinskim agregatom z močjo 88 kW (120 KM) in 1,6-litrskim motorjem z močjo 146 kW (198 KM). Prvi žene le prednji kolesni par preko ročnega ali samodejnega menjalnika, drugi ponuja tudi pogon na vsa štiri kolesa in prav tako obe različici menjalnika.

Za vstopno Kono z litrskim motorjem je potrebno odšteti 26.000 evrov, za štirikolesno gnano z močnejšim motorjem pa 30.500 evrov. Ob obema različicima gnanima zgolj z motorjem z notranjim zgorevanjem, je na voljo še polnohibridna Kona. Kombinacijo pogona sestavljata 1,6-litrski motor in elektromotor, njuna sistemska moč pa znaša 104 kW (141 KM). Hibrid je gnan zgolj na prednji kolesni par, cena zanj pa znaša 32.400 evrov.