Osvežitev za 2008

Pri Peugeotu se s prenovo najmanjšega SUV niso ustavili zgolj pri kozmetičnih spremembah, so ga tudi tehnološko nadgradili

Štiri leta je od tega, ko je francoski proizvajalec z levom v svojem emblemu predstavil najmanjšega športnega terenca z oznako 2008. Do danes je ta model po svetu našel že več kot 700.000 kupcev in je leta 2021 veljal za najbolje prodajan SUV segmenta B v Evropi. Tako je sedaj napočil čas za prenovo, da bo tudi v naslednjih letih svojega avtomobilskega življenj še naprej ostal med najbolj iskanimi vozili v konkurenci.

Med očitnejše spremembe zunanjosti nedvomno sodi novi svetlobni podpis prednjih žarometov povzet po večjem 508. Zanj so značilni trije navpični sklopi luči v obliki levjih krempljev. Izvedenka GT se od ostalih razlikuje s full led tehnologijo. Tudi zadnje luči ponazarjajo levje kremplje s tremi vodoravnimi lamelami. Glede na izbran paket opreme (Active, Allure in GT) se razlikuje tudi prednja maska. Nove so še nekatere podrobnosti in barve karoserije.

V notranjosti so snovalci prenovili oblazinjenje sedežev – pri GT je za doplačilo na voljo tudi alkantara. Že dodobra prepoznaven i-Cocpit je prav tako doživel prenovo. Pri izvedkah Allure in GT je digitalna instrumentna plošča nameščena v višini oči, desetpalčni zaslon je oblikovno osvežen, med tem ko je pri opremi Active ostala analogna instrumentna plošča. Odslej je, ne glede na izbran paket opreme, na voljo desetpalčni osrednji zaslon, pri dveh najvišjih paket opreme nadgrajen s tehnologijo HD. Za prijetno vzdušje pri GT-ju skrbi še ambientalna osvetlitev kabine, pri različicah z ročnim menjalnikom pa je nova prestavna ročica. Povezljivost je še izboljšana in dosegljivejša s sistemom Peugeto i-Connect, ki je pri različici GT nadgrajena še s sistemom Advance. Glede na paket opreme si je mogoče omisliti zmogljivejšo indukcijsko polnjenje za telefon, za lažje parkiranje skrbita novi kameri z visoko ločljivostjo, ne manjka niti 360-stopinjski pogled.

Več kot deset odstotkov kupcev, ki so se odločili za 2008, je izbralo električno različico E-2008. Ta je sedaj zmogljivejša, saj elektromotor ponuja 115 kW (156 KM) moči, zmogljivejša je tudi baterija s 54 kWh (prej 50 kWh). Tako zmore E-2008 po WLTP standardu z enim polnjenjem prevoziti 406 kilometrov (prej 345 km). Serijsko je na voljo enofazni polnilnik (7,4 kW), za doplačilo pa trifazni (11 kW). V začetku naslednjega leta pa bo prvič naprodaj tudi kot hibrid v kombinaciji z bencinskim motorjem (136 KM) in elektromotorjem vgrajen v menjalnik. Še zmeraj ostajajo v ponudbi termični motorji: bencinska trivaljnika s 100 in 130 KM ter štirivaljni turbodizel z močjo 130 KM.

Kot smo pri Peugeotu že vajeni, ne manjkajo številni serijski varnostni sistemi in ne tisti, ki skrbijo za udobnejšo vožnjo. Kot rečeno, za lažjo izbiro ostajajo v ponudbi trije paketi opreme, že pri vstopnem Active je na voljo pomoč pri vzvratnem parkiranju, samodejna klimatska naprava, električna ogledala, desetpalčni osrednji zaslon z upravljanjem na dotik, USB vtičnica, … Za tako opremljenega 2008 s šibkejšim bencinskim trivaljnikom je potrebno odšteti 19.990 evrov, za enako opremljenega z električnim pogonom pa 35.340 evrov. Za cenejšega dizla z opremo Allure pa cena znaša 26.940 evrov.