Renault Scenic v novi eri

Renault je na avtomobilski razstavi IAA razkril novega Scenica E-Tech, ki po videnem nadaljuje tradicijo družinskega avtomobila, vendar odslej le z električnim pogonom

Zato je postavljen je na platformo CMF-CV, rezervirano za električna vozila. V dnu vozila je lahko skrita 87 kWh zmogljiva baterija, ki hrani električno energijo za elektromotor moči 160 kW (220 KM). Po meritvah WLTP zmore z enim polnjenjem prevoziti do 620 kilometrov dolgo razdaljo. Sicer bo na voljo tudi manj zmogljiv elektromotor z močjo 125 kW (170 KM), prav tako se bod kupci lahko odločali med dvema baterijama zmogljivosti 60- in 87 kWh. Ne glede na izbrano baterijo, bodo vse različice Scenica E-Tech ponujale polnilnik z možnostjo hitrega polnjenja (DC) in polnjenja na domači vtičnici (AC). Glede na posamezno državo, bo serijsko ali za doplačilo opremljen tudi s polnilnikom za polnjenje s trifaznim tokom moči do 22 kW.

Scenic E-Tech meri v dolžino 447 centimetrov, in z novim oblikovalskim jezikom sodi med križance. Aerodinamika je bila eden izmed ključnih kriterijev pri snovanju. Tako zračni zavesi na prednjem delu izboljšujeta zračni tok, ostri robovi poudarjajo dinamičnost, 20-palčna platišča dodatno skrbijo za manj upora zraka med vožnjo. Pri tem avtomobilu je 24 odstotkov uporabljenih materialov recikliranih, kar 90 odstotkov materialov pa je mogoče po končanem življenjskem obdobju vozila reciklirati. Modularna zasnova baterije lajša popravila v trenutno 20 centrih po Evropi, hkrati je enostavnejša za razgradnjo oziroma omogoča izdelavo hišnih hranilnikov.

Scenic tudi v zadnji generaciji ostaja družinski avtomobil, zato z 278 centimetri (10 cm več kot Megane E-Tech) medosne razdalje zagotavlja prostornost v kabini in ob tem kar 545 litrov prostora v prtljažniku. Seveda ne manjka niti zadnja generacija multimedijske naprave OpenR z več kot 50 aplikacijami. Za edinstven zvočni pečat je poskrbel glasbenik Jean-Michel Jarre. Prenovljen vmesnik OpenR Link ponuja enostavnejšo in in učinkovitejšo uporabo, med drugim tudi tedenski načrt za polnjenje in uporabo klimatske naprave. Snovalci so zakonitosti trajnostne naravnanosit upoštevali tudi pri kreiranju notranjosti, saj usnja tokrat ni v uporabi. Na volanu ga je nadomestila tkanina z zrnatim premazom, na sedežih pa reciklirana vlakna. Ti materiali so okolju prijaznejši in menda kakovost ni nič slabša v primerjavi s tradicionalnimi materiali. Novost je tudi panoramska streha Solarbay, ki se s tehnologijo AmpliSky lahko zatemni delno ali v celoti. V kabini ne manjka številna odlagalna mesta s skupno prostornino 38,7 litra. Naslon za potnika zadaj ponuja snemljivi roki na katera je mogoče postaviti tablični računalnik ali plastenko z vodo. Za prijetno počutje skrbijo vstavki lipovega furnirja na armaturni plošči, steklene površine pa ponujajo za občutek zračnosti.

Četudi Renaultov novinec ne sodi med manjše avtomobile, po zaslugi večvodilne zadnje preme Parallel Link zagotavlja natančno vodljivost in dobro lego na cestišču, obračalni krog pa znaša le 10,9 metra. Tudi Scenic E-Tech je opremljen s sistemom Multi-Sense, ki ponuja štiri vozne programe – z njimi ni povezano le delovanje motorja in podvozja, pač pa tudi ambientalna osvetlitev, ogrevanje, barve na zaslonu, … Seveda ne manjkajo niti številni sodobni varnostni dodatki, ki jih bo novic ponudil v izobilju. Na cene in pakete opreme pa bo potrebno še nekoliko počakati.