Citroen predstavil četrto generacijo C3

Izjemno uspešen primestni avtomobil francoskega proizvajalca velja za enega najuspešnejših v svojem avtomobilskem razredu. V prihodnje bo to dokazoval tudi s 100-odstotno gnana različico na elektriko

Od leta 2002, ko je pripeljala prva generacija C3, jih je bilo do danes izdelanih kar 5,6 milijona v treh generacijah. Sedaj je prišel čas za novo generacijo in hkrati tudi s trendi povezano filozofijo, saj je tokrat v ospredje postavljena električna različica.

Pri Citroenu zatrjujejo, da bo to najbolj dostopen električni avtomobil na trgu. Vstopna cena bo znašala 23.300 evrov za različico z dosegom 320 kilometrov. Leta 2025 bo naprodaj še različica z manj zmogljivo baterijo in dosegom 200 kilometrov, ta naj bi stala 19.990 evrov. Thierry Koskas, generalni direktor znamke Citroen, je ë-C3 označil, kot izpopolnjeno petvratno kombilimuzino namenjeno evropskim kupcem.

V primerjavi s konkurenčnimi petvratnimi kombilimuzina je položaj za volanom 10 centimetrov višji, kar omogoča lažji vstop in izstop iz vozila. Citroen je temu razredu prvič namenil vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki in sedeže Citroën Advanced Comfort za več udobja med vožnjo. V primerjavi s predhodnikom je v kabini več prostora nad glavami potnikov, boljša je tudi vidljivost iz vozila. Navsezadnje je četrta generacija za dva centimetra daljša, pa tudi minimalno širša, prtljažni prostor meri 310 litrov. Zasnova kabine C-Zen Lounge je nekakšen odmik od tradicionalne zasnove, ki smo jo vajeni. Potnika spredaj imata povsem neoviran pogled naprej, Armaturna plošča je razdeljena na dva dela – na zgornjem se nahajajo tehnični elementi, spodnji del je obdan s tkanino. Na sredini je postavljen 10,25 palca velik osrednji zaslon.

Za pogon skrbi elektromotor moči 83 kW (113 KM), zalogovnik pa zmore shraniti za 44 kWh električne energije. Na hitri polnilnici se baterija od 20 do 80 odstotkov kapacitete napolni v zgolj 26 minutah, polna baterija pa po standardu WLTP zagotavlja 320 kilometrov avtonomije. Citroen ë-C3 z mesta do stotice pospeši v 11 sekundah, najvišja hitrost (le začasno) je omejena na 135 kilometrov na uro. Sicer lahko voznik s pomočjo aplikacije e-Routes, ki je vključena v naročnino na povezljive storitve Connect Plus, sestavi načrt potovanja. S pomočjo aplikacije lahko upravlja z urnikom polnjenja, predhodnega ogrevanja in hlajenja ter preverjanja stanja baterije. Seveda je ë-C3 opremljen s številnimi sistemi za varnejšo in udobnejšo vožnjo, ki so znani že iz večjih modelov tega avtomobilskega proizvajalca. Pričetek prodaje je predviden v prvi polovici prihodnjega leta. Glede na informacije različice s termičnim motorjem, pa bo potrebno še nekoliko počakati.