Prenova za Citroenov dostavni program

S prenovljenimi Berlingo van, Jumperjem in Jumpyjem, želi francoski proizvajalec še bolj utrditi položaj na evropskem trgu lahkih gospodarskih vozil

Citroen Van se je skozi generacije nenehno razvijal in tej filozofiji sledi tudi sedaj. Z novo prednjo masko, žarometi in prednjim odbijačem je dobil nekoliko bolj pokončni in prepoznavnejši videz. Nova so platišča in karoserijska barva Kiama. Nedotaknjena ni ostala niti notranjost vozila, ki sedaj ponuja boljšo ergonomijo. Francozi so prav tako izboljšali končno obdelavo, na novo so oblikovali armaturno ploščo na sredi katere so postavili 10-palčni zaslon visoke ločljivosti z upravljanjem na dotik. Na novem volanu so sedaj stikala za upravljanje tempomata in avdio sistema, pri električni različici pa ne manjkajo niti ročice za upravljanje z rekuperacijsko energijo. Del izboljšane ergonomije sta tudi sedeža Advance Comfort, nova tehnologija in nadgrajena digitalizacija pa glede na opremo ponuja različne možnosti upravljanja s telefonom, saj je sedaj med drugim na voljo tudi možnost brezžičnega polnjenja pametnega telefona. Za pomoč pri vožnji služijo številni novi sistemi – tako funkcija Dynamic Surround Vision z dvema kamerama omogoča digitalni prikaz na vzvratnem ogledalu, kar je še posebej priročno pri nezastekljeni različici. Prav tako sistem High Driver Assist s pomočjo prilagodljivega tempomata ponuja funkcijo Stop and Go, omogoča razvrščanje na voznem pasu, kot tudi samodejno nadzoruje krmiljenje, zaviranje in pospeševanje pri hitrosti do 30 kilometrov na uro. Zmogljivejši so tudi motorji, električna različica pa je opremljena z baterijo kapacitete 52 kWh in tako zagotavlja 20 odstotkov večji doseg (330 km).

Tudi Jumpy je s kozmetičnimi popravki postal privlačnejši, boljša je aerodinamika, novi so LED žarometi. Armaturna plošča je pridobila nove dekorativne elemente, več je odlagalnih površin, novi volanski obroč premore integrirana stikala in je lahko tudi ogrevan. Jumpy je opremljen z 10-palčno digitalizirano instrumentno ploščo ter enako velikim osrednjim zaslonom na armaturni plošči. Po vzoru manjšega Berlinga Van je opremljen s funkcijo Dynamic Surround Vision ter Drive Assist, volanski mehanizem pa je odslej električno podprt. Na voljo so trije turbodizli, močnejša dva tudi v kombinaciji z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ne manjka pa niti vodikov pogon na gorivno celico z dosegom 460 kilometrov. Pri električni različici bodo kupci lahko izbirali med 50 in 75 kWh zmogljivo baterijo – prva zagotavlja 230, druga 360 avtonomije. Jumpy bo še naprej naprodaj v dveh dolžinah z oznakama M (4,95 metra) in L (5,3 metra).

Pri Jumperju je Citroen notranje udobje želel še bolj približati osebnim vozilom. Seveda je največji med lahkimi gospodarskimi vozili v Citroenovi floti doživel tudi prenovo zunanjosti, elegantnejši LED žarometi pa zagotavljajo 30 odstotkov več svetilnosti kot pred prenovo.  Na armaturni plošči je glede na zbrano opremo postavljen 5- ali 10-palčni osrednji zaslon. Za doplačilo Citroen ponuja sedempalčni zaslon instrumentne plošče, serijsko je namreč opremljen z analognimi merilniki in 3,5-palčni TFT zaslonom s prikazom različnih podatkov. Tudi največji predstavnik ponuja digitalno vzvratno ogledalo, električno podprt servovolan, sistem za prostoročno zaklepanje in odklepanje vozila, celo 360-stopinjski pogled kot pomoč pri parkiranju ter druge sisteme že znane iz Jumpyja in Berlinga Van. Novi turbodizelski agregat prostornine 2,2 litra ponuja 120, 140 in 180 konjev moči in je v obeh zmogljivejših različicah na voljo tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Namesto 122 konjev zmogljivega elektromotorja pri ë-Jumperju, je sedaj nameščen motor z močjo 200 konjev, 110 kWh baterija pa omogoča 430 kilometrov dosega.