Ob nastopu na slovenskem trgu si je prislužil laskavi naslov Slovenski avto leta. Sedaj je dočakal nekaj sprememb, kozmetičnih in tehnoloških

Leta 1990 je Renault prvič predstavil Clia, ki je najbolje prodajan model tega francoskega proizvajalca. Še več, je tudi najbolje prodajan avtomobil v Franciji. Od petih generacij so kar štiri izdelovali tudi v novomeškem Revozu, izjema je bila le tretja generacija. Vsaka generacija je prinesla veliko novega, tako v oblikovnem, kot tudi tehnološkem smislu. Od leta 2019 je na trgu peta generacija, kateri se je leto kasneje pridružila še hibridna različica. Tako Clio danes ponuja vse različice pogona z izjemo popolne elektrifikacije.

Med kozmetične spremembe nedvomno sodijo prednja maska in žarometi, prav tako nove so zadnje luči. Novost je paket opreme Esprit Alpine z dodanimi logotipi, aerodinamično lamelo spredaj, 17-palčnimi platišči ter drugimi dodatki, ki popestrijo zunanjost in notranjost. V prenovljenem Cliu več ne boste našli živalskega usnja, v različici Techno so prevleke sedežev, oblog vrat in armaturne plošče iz trajnostnega blaga, v katerem je 60 odstotkov vlaken biološkega izvora, na osnovi celuloze, poimenovanih TENCEL. Že vstopni model je sedaj na voljo z digitalnimi merilniki instrumentne plošče. Multimedijska naprava Easy Link ponuja brezžično povezljivost s pametnimi telefoni. Glede na opremo voznik lahko izbira tudi med voznimi programi sistema Multi-sense. Na voljo so sicer štirje nivoji opreme, za vstopnega pa je potrebno plačati 15.990 evrov. Za več športnega duha skrbi paket opreme Esprit Alpine, saj školjkasta sedeža ponujata več bočne opore in sta prav tako izdelana iz trajnostnih materialov s 27-odstotnim deležem recikliranih poliuretanskih vlaken. V prenovljenem Cliu ne manjkajo številna varnostna pomagala za varnejšo in udobnejšo vožnjo, v pomoč je lahko tudi kamera s 360-stopinjskim pogledom. Volanski mehanizem je nadgrajen in ponuja več natančnosti in komunikativnosti.

Tudi po prenovi ostajajo v ponudbi litrski bencinski motor, dizel, plin in polni hibrid. Slednji je tokrat nadgrajen, zmore 108 kW (145 KM), v mestnem okolju omogoča do 80 odstotkov vožnje zgolj na elektriko, poraba nasploh je nižja, saj znaša po WLTP standardu 4,1 litra na sto prevoženih kilometrov. S polnim rezervoarjem goriva pa je z njim mogoče prevoziti do 900 kilometrov dolgo razdaljo. Zakaj tudi dizel? Podjetja kar v 90 odstotkih povprašuje po dizelskih motorjih, kar je seveda prednost glede na konkurenco, ki dizelske agregate umika iz prodaje. Dizel v Cliu razvija 75 kW (100 KM), večji izbor ponuja bencinski motor: 67 kW (90 KM) in 48 kW (65 KM). Pav tako ostaja v ponudbi različica na plin (LPG) – ta zmore 74 kW (100 KM). Za slednjega je potrebno odšteti 17.690 evrov, za dizla najmanj 19.390 evrov in za hibrida 24.990 evrov.