Ford E-Transit Furgon Trend L4 H3 RWD 350

Popolna elektrifikacija z velikimi koraki stopa tudi v svet dostavnikov. E-Transit je primeren za dostavo v mestnih središčih in primestne vožnje, tudi za obrtnike, ki svoje delo opravljajo na terenu

Najdaljši, najvišji, popolnoma električen. Tako bi lahko glasil tudi naslov tega testa. Ob tem pa se večina sprašuje, zakaj izbrati dostavnika z bistveno manjšo avtonomijo, kot jo zmore enak furgon z dizelskim motorjem ob dejstvu, da dostavniki prevažajo in dostavljajo blago tudi na daljših razdaljah? Se strinjam s tistimi, ki tako razmišljajo. A obstaja tudi druga plat filozofije, saj ni nujno, da morajo veliki furgoni dnevno prevoziti nekaj sto kilometrov.  

Na primer selitveni servisi. Ti po večini večje stvari prevažajo od točke A do točke B v istem naselju, morda tudi do sosednega kraja. Bistveno redkeje kam drugam, na drugi konec Slovenije. Tudi kakšne dostavne službe opravljajo prevoze na krajših relacijah in je zato doseg, ki znaša dobrih 200 kilometrov z enim polnjenjem, povsem dovolj. Tukaj so še obrtniki, ki svoje delo opravljajo na terenu in je ta E-Transit lahko tudi njihova mobilna delavnica, saj je mogoče električna orodja moči do 2,4 kW enostavno priklopiti na vtičnici, ki se nahajata na notranji bočni steni tik ob dvokrilnih vratih kesona.

Povezljivost v E-Transitu, nedvomno olajša delo voznika, ki lahko varno komunicira s strankami preko bluetooth vmesnika, s pomočjo navigacije hitro najde lokacijo stranke. Prav tako kabina ponuja obilo odlagalnega prostora za dokumente in drugo potrebno opremo, ki jo potrebuje pri vsakdanjem delu. Pri parkiranju je v pomoč še 360-stopinjski pogled, saj dobrih 5,3 metra dolgo vozilo vsepovsod tudi ne najde dovolj prostora za parkiranje.

Slabost električno gnanega Transita je večja teža vozila, ki jo prinaša 68-kilovatna baterija. Ta namreč znižuje nosilnost v primerjavi s termično gnano različico. Tako je v prostoren keson mogoče naložiti do 600 kilogramov težak tovor.

Proizvajalec navaja (WLTP standard), da je z enim polnjenjem mogoče prevoziti 317 kilometrov, kar je sicer malce nerealno, a 280 kilometrov ob za dostavnika primerni vožnji lahko postane realnost, vsaj v prijetno toplih zgodaj jesenskih dnevih realnost. Poraba v urbanem naselju namreč ni kaj bistveno večja, kot pri kakšnem električnem SUV-u. Kar pa ne velja na avtocesti, ko voznik prekorači zakonsko omejitev za dostavna vozila.

Elektromotor s 135 kilovati moč povsem zadostuje za udobno vožnjo tudi, ko je zaradi tovora vozilo obteženo. Elektromotor je postavljen na zadnji premi in s pomočjo enostopenjskega poganja zadnji kolesni par. Pričakoval sem, da bo vožnja s tovorom neobremenjenega vozila manj udobna. Vendar predvsem vijačne vzmeti (namesto listnatih) odlično opravljajo svojo funkcijo. Podvozje namreč odlično požira neravnine in grbine pod kolesi, ob tem pa deluje tudi izjemno tiho za tovrstno lahko gospodarsko vozilo. Tudi na daljših poteh je vožnja za volanom tega električnega dostavnika nenaporna, saj je za ergonomijo dobro poskrbljeno.

Ob prej omenjeni teži baterije, ki tako zmanjšuje nosilnost tega vozila, je morda slabost tudi visoka cena. Dobrih 70 tisočakov je potrebno odšteti za E-Transita, kar seveda ni malo. Na kratkih dnevnih relacijah bi stežka razliko v ceni v primerjavi z dizelsko različico upravičili s privarčevanim denarjem za elektriko.

TEHNIČNI PODATKI