Ford preobrazil tovarno v Turčiji

Z naprednimi tehnologijami in inovacijami v okviru investicije v višini dveh milijard evrov tovarna Yeniköy velja za enega najučinkovitejših proizvodnih obratov v avtomobilski industriji

V omenjeni turški tovarni sestavljajo novo generacijo dostavnikov Transit Custom in kot taka sedaj postavlja nove standarde za proizvodnjo večenergijskih gospodarskih vozil. Naslednje leto bodo v tej tovarni pričeli tudi s serijsko proizvodnjo električnih modelov E-Transit Custom in E-Tourneo Custom.

Ford Otosan načrtuje do leta 2023 v vseh svojih obratih v Turčiji doseči ogljično nevtralnost. Obrat Yeniköy del letne porabe električne energije zagotavlja tudi z uporabo fotovoltaičnih steklenih sten, ki skrbijo za ogrevanje vode, kar zmanjšuje porabo zemeljskega plina. Seveda za dodaten vir elektrike skrbijo še solarni paneli na strehi.

V proizvodnem procesu uporabljajo podatke v realnem času, ki skupaj z umetno inteligenco ustvarjajo virtualne proizvodne simulacije za pomoč pri optimiziranju učinkovitosti proizvodnje. Slednja je večja tudi zaradi večnadstropnih varilnih in montažnih delavnic, zaradi tesnejšega povezovanja ekip. V več delih proizvodne linije so pnevmatsko opremo nadomestila brezžična električna orodja z možnostjo ponovnega polnjenja, kar zagotavlja tišje in udobnejše delovno okolje.

Leta 2025 bo obrat Yeniköy povečal svojo zmogljivost na 405.000 enot za proizvodnjo nove generacije enotonskih vozil. Dobave električnih modelov E-Transit Custom in E-Tourneo Custom se bodo začele kasneje v letu 2024.