Peugeot 408 GT Hybrid 225 EAT8

Na cesti se za njim obračajo radovedni pogledi, med vožnjo prepriča s podvozjem in volanskim mehanizmom, ki zagotavljata obilo dinamike in udobja hkrati

V srednjem avtomobilskem razredu oblikovalske posebnosti niso ravno med dobrodošlimi. Zato lahko predvsem pri nemških avtomobilih tega razreda spremljamo prej oblikovalsko generacijsko nadgradnjo kot pa kakšne izlete v neznano. Eleganca je v tem razredu nedvomno v ospredju. A so pri Peugeotu dokazali, da je mogoče eleganco in oblikovalski odmik združiti v vpadljivo celoto, ki vsekakor preseneča.

Kupejevsko padajoča streha, nekaj ostrih karoserijskih robov, centimeter ali več oddaljenosti od tal ter zadnje luči spredaj in zadaj ne puščajo ravnodušnega prav nobenega avtomobilskega navdušenca. Peugeot 408 ??? je privlačno poseben, pa spet ne pretirano, da se zanj ne bi odločali kupci različnih starostnih skupin. Sodobnost izkazuje tudi v notranjosti, s kakovostnimi materiali na otip in natančnimi zaključki izdelave, ponuja celo premijski vtis. Kot smo pri avtomobilih tega velikostnega razreda vajeni in še bolj iz vozil koncerna Stellantis, je digitalizacija v ospredju. Dva velika zaslona s številnimi funkcija in možnostjo različnih grafičnih nastavitev (3D zaslon instrumentne plošče), ponujajo še dovolj intuitivnosti pri upravljanju. Za minimalizem skrbijo nekaj ravnih površin aluminijskih vstavkov, za premijskega pa nedvomno sedežno oblazinjenje v alkantari s kombinacijo usnja.

Majhnost volanskih obročev pri Peugeotih so med avtomobilističnimi novinarji v zadnjih letih postali kar nekakšen kamen spotike, saj zgornji del volana delno prekriva pogled na instrumentno ploščo. ta 408-ica je opremljena z volanom prirezanim spodaj in zgoraj, a kljub izdatni nastavni po višini, nisem uspel poiskati nastavitve, kjer mi zgornji del volana ne bi delno zastiral pogleda na instrumentno ploščo. Pravzaprav bi ga moral spustiti v najnižjo točko, a sem se odločil, da raje dam prednost upravljanju. Sicer pa je počutje za volanom pohvalno. Dovolj je prostora nad glavo, ne manjka tistega prijetnega občutka zračnosti, dovolj je tudi odlagalnih površin. Tudi na zadnji klopi je glede prostora za potnike dobro poskrbljeno, saj prostora za noge odraslih potnikov povsem dovolj, kot tudi nad glavami, glede na to, da je streha kupejevsko padajoča.

Glede na oznako kje jasno, da je ta 408 skriva hibridni pogon, sestavljen iz 1,6-litrskega bencinskega motorja in elektromotorja, ki skupaj ponujata 165 kW (225 KM) sistemske moči. Prav elektromotor poskrbi, da zmore že z mesta dovolj odločno pospešiti, vsaj dokler tudi turbinski polnilnik 1,6-litrskega štirivaljnika ne priskoči na pomoč motorju z notranjim zgorevanjem. Hibridni pogonski sklop omogoča odločno pospeševanje tudi pri višjih hitrostih, kar pomeni, da zmore zadovoljiti tudi voznike željne vozne dinamike na zviti regionalki. Lega na cestišču je nadpričakovano dobra, kljub temu, da podvozje ni športno trdo nastavljeno.

Podkrmarjenje je zaznati le pri pretiravanjih v lasnicah, zadek pa je težko premakniti iz zastavljene smeri. Ko se teža vozila nasloni na boke zunanjih pnevmatik v zavoju, je potrebno le še zmerno dodajati plin in veselja bo več kot dovolj. K temu veliko pripomore tudi dovolj neposreden volanski mehanizem z relativno majhnim volanskim obročem. Temu Peugeotu ni tuje niti hitro prelaganje težišča, saj je nagibanja karoserije malo in je tako povsem nemoteče. Pri tem pa je v pomoč tudi neposreden volan, ki omogoča hitre in natančne manevre. Nedvomno podvozje velja za odličen kompromis med udobjem in dinamiko. Tudi na slabši asfaltni podlagi nekaterih mestnih ulic štajerske metropole, je odlično požiralo kratke grbine, luknje in druge neravnine.

Za takšnega 408 je potrebno odšteti 43.000 evrov, kar ni veliko za tako opremljen avtomobil kot priključni hibrid. Spisek opreme je namreč zelo dolg, navsezadnje so tudi meniji zabavnega zaslona v slovenskem jeziku.

TEHNIČNI PODATKI

Mere (d/š/v) v cm469/185/148
Motorštirivaljnik, 1.598 ccm, elektromotor, hibrid
CO226 g/km
Sistemska moč165 kW (225 KM)
Zmogljivosti7,9 s (0-100 km/h, 233 km/h
Poraba (polna baterija) 1,2 l na 100 km/h
Poraba na testu 6 l na 100 km/h
Teža 1.781 kg
Cena 46.140 evrov