Električni Citroën C3 prihodnje leto

Nekaj dni nazaj so ga predstavili pri slovenskem uvozniku vozil znamke Citroën, prihodnje leto bo zapeljal tudi po naših cestah

Primestni malček C3 je najbolj prodajan Citroënov model v Evropi, saj predstavlja kar 29-odstotni delež vse vozil tega proizvajalca na Stari celini. Tudi pri nas je bil vseskozi priljubljen, saj je bilo od leta 2002, ko je k nam zapeljala prva generacija C3, prodanih več kot 20.000 vozil tega modela.

In ker elektrifikacija z velikimi koraki stopa naprej prav v vseh avtomobilskih razredih, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo tudi C3 pričel svojo prodajno pot kot električno vozilo. Model ë-C3 je eden prvih električnih avtomobilov, ki je cenovno dostopen širši populaciji kupcev avtomobilov. Je tudi prvič razvit na konstrukcijski platformi, rezervirani za električni pogonski sklop.

Oblikovna drznost kaže na vizijo znamke. Snovalci tega električnega Citroena so prednost uresničili zahteve po vsakodnevni uporabnosti. Večina voznikov s podobno velikim avtomobilom prevozi manj kot sto kilometrov dnevno, zato je ë-C3 opremljen s 44 kWh baterijo, ki zagotavlja do 320 kilometrov vožnje. Za pogon skrbi elektromotor moči 83 kW (116 KM), ki tega primestnega malčka požene z mesta do sto kilometrov na uro v 11-ih sekundah. Cena za takšnega ë-C3 bo znašala 23.300 evrov, kar pomeni, da bo to verjetno najcenejši ali vsaj eden najcenejših električnih avtomobilov pri nas. Kasneje bodo ponudbo tudi razširili – različica z dosegom do 200 kilometrov bo menda stala tik pod 20 tisočaki.

Notranjost ë-C3 je povsem na novo oblikovana in obljublja več prostora, prav tako ponuja tudi obilo opreme. Digitalizacija merilnikov je povsem razumljiva, na spodnji strani prirezan multifunkcijski volanski obroč pa je manjšega premera. Zadnja klop je deljiva, prtljažni prostor pa pogoltne za 310 litrov prtljage.